Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι»

Ιωάννης Βαρβάκης: Μέγας ευεργέτης του έθνους. Γεννήθηκε στα Ψαρά γύρω στα μέσα του ΙΗ’ αιώνα. Το 1770 ήταν εμποροπλοίαρχος όταν οι Ψαριανοί υποκινημένοι από την Ρωσία, επαναστάτησαν κατά της Τουρκίας. Τότε ο Βαρβάκης εξόπλισε ένα καταδρομικό μπρίκι και καταδίωξε τα τούρκικα πλοία. Στη συνέχεια η Αικατερίνη εγκατέλειψε τους Έλληνες και έκανε ειρήνη με τους Τούρκους, αφήνοντας έτσι τον Βαρβάκη εκτεθειμένο. Είχε χάσει όλη του την περιουσία στην διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων. Τότε μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να πουλήσει το πλοίο που είχε χρησιμοποιήσει ως πολεμικό. Όμως η Πύλη το είχε πληροφορηθεί και κατέσχε το πλοίο ενώ ο ίδιος μόλις που κατάφερε να σωθεί καταφεύγοντας στη ρωσική πρεσβεία. Φυγαδεύτηκε στην Οδησσό και μετά πήγε στην Αγία Πετρούπολη όπου ζήτησε βοήθεια από την αυτοκράτειρα. Μεγάλο μέρος της απόστασης αυτής το έκανε πεζός και ξυπόλητος. Τελικά πέτυχε άδεια ατελούς αλιείας στην Κασπία θάλασσα και πήρε δώρο χίλια ρούβλια. Ο ευφυής Βαρβάκης ασχολήθηκε με την κατασκευή χαβιαριού που ήταν τότε ακόμα σε πρωτόγονη κατάσταση και κατόρθωσε ν’αποκτήσει την κυριότητα τριών μικρών νησιών μέσα στην Κασπία. Σύντομα έφτιαξε μεγάλη περιουσία και έγινε ένας από τους πιο δυνατούς εμπόρους του Αστραχάν.

Νοιώθοντας ευγνωμοσύνη προς τη χώρα που του επέτρεψε να πλουτίσει, ο Βαρβάκης έκανε έργα στο Αστραχάν και το Ταϊγάνιο ενώ η ρωσική κυβέρνηση τον διόρισε επαρχιακό αρχηγό των ευπατριδών του Αστραχάν και του έδωσε τον τίτλο του αυλικού συμβούλου. Στα παιδιά του και στους άλλους απογόνους του απένειμε επίσης τίτλους ευγενείας. Νοιώθοντας πάνω απ’όλα Έλληνας, ο Βαρβάκης υποστήριζε κάθε συμπατριώτη του στις περιοχές αυτές και έφτιαξε εκεί σχολεία, εκκλησίες και άλλα κοινωφελή ιδρύματα. Στην διάρκεια της Επανάστασης ήταν πλέον γέρος αλλά συνέχιζε να ενεργεί υπέρ της Ελλάδας. Εξόπλισε τους Έλληνες του Ταϊγανίου και τους έστειλε να βοηθήσουν τον Υψηλάντη ενώ έστειλε στον Πατριάρχη 100 χιλιάδες ρούβλια για την απελευθέρωση Ελλήνων αιχμαλώτων. Στην αγωνιζόμενη Ελλάδα έστελνε σιτάρι και πυρίτιδα. Για την καταστροφή της γενέτειράς του, των Ψαρών, έμαθε όταν ήταν στη Βιέννη και ετοιμάστηκε να φύγει για εκεί με πλοία γεμάτα ρούχα και τρόφιμα. Όταν κατάλαβε ότι στο νησί είχαν απομείνει μόνο ερείπια, ξεκίνησε για τη Μονεμβασιά όπου είχαν πάει οι πρόσφυγες και έγινε φύλακας-άγγελός τους. Από εκεί το 1824 πήγε στο Ναύπλιο και ανήγγειλε στην κυβέρνηση ότι θα έδινε ένα σημαντικό ποσόν για την ίδρυση ενός Λυκείου, το οποίο ονομάστηκε Βαρβάκειο. Μετά από σύντομη διαμονή, αποφάσισε να επανέλθει στη Ρωσία μέσω Τεργέστης. Κατά τη διάρκεια, όμως, του ταξιδιού αρρώστησε βαριά και αποβιβάστηκε στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου όπου συνέταξε μια δεύτερη διαθήκη, συμπληρωματική, και πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 1825. Το σημαντικότερο μέρος της περιουσίας του το διέθεσε για την ανέγερση και συντήρηση του Βαρβακείου λυκείου που είναι μέχρι σήμερα γνωστό στην Αθήνα.


«Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» – Επίσημο Trailer από Flixgr

Πηγή: προηγούμενη δημοσίευση μας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.