Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Αναγνώριση χρωμάτων και στερεότυπα

Τα στερεότυπα που αφορούν την αντίληψη των φύλων είναι επικίνδυνα και πολλές φορές ανακριβή. Διαφορές υπάρχουν μεταξύ των φύλων, το είδαμε και στην ιστορία με τον χαρακτηρισμό του πιο επιτυχημένου άνδρα ή της πιο επιτυχημένης γυναίκας από άποψη επιτυχίας στο άλλο φύλο.  Όμως όσον αφορά τα γούστα τείνουμε να τα θεωρούμε προσωπική υπόθεση στην οποία δύσκολα χωράνε γενικεύσεις. Μέχρι που ένας επιστήμονας- σκιτσογράφος ο ΧCDK , με πολύ συμπαθητικό χιούμορ, ζήτησε από το κοινό του να μιλήσει για τα χρώματα που αναγνωρίζει και να τα κατονομάσει. Η μελέτη του αποκάλυψε 5 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα, μια παλέτα που έφτιαξαν 22,500 προσπάθειες χρηστών. Διαβάστε γι’ αυτό εδώ, έχει χιούμορ. Τα δεδομένα αξιολογήθηκαν εικαστικά από έναν γραφίστα και επιστήμονα, τον Stephen Von Worley σε μορφή διαδραστικού πληροφοριοδοτήματος όπου τα χρώματα εμφανίζονται σαν φούσκες και αντικατοπρίζουν το μέγεθος του δείγματος με τη συγκεκριμένη ονομασία.

Έτσι από τα χρώματα που και τα δυο φύλα βλέπουν “καλά” είναι το μπλε, μετά το πράσινο, κατόπιν το μωβ και τέλος το ροζ. Περνώντας τον κέρσορα επάνω στη φούσκα θα δείτε την κατανομή ανάμεσα στα δυο φύλα, δηλαδή σε τι ποσοστό το κάθε φύλο αναγνωρίζει και ονομάζει με ένα συγκεκριμένο τρόπο ένα χρώμα. Εκεί αρχίζουν να γίνονται τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα καθώς εμφανίζονται ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των φύλων: δεν είμαστε ίδιοι όταν χαρακτηρίζουμε κάτι “πράσινο” ή “μπλε”.

Οι γυναίκες είναι πολύ πιο γλαφυρές και αναλυτικές στο διαχωρισμό και στην ονομασία των χρωμάτων από ότι οι άνδρες. Εμπνέονται για παράδειγμα από τη φύση, από τα λουλούδια, τα φαγητά κ.τ.λ. για να περιγράψουν μια απόχρωση σαν να μην λειτουργούν μόνο με την όραση αλλά να συνδράμει και η μυρωδιά, η γεύση και το συναίσθημα για να πουν ένα χρώμα. Λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο συναισθησιακά. Αντίθετα οι άνδρες είναι θα λέγαμε πεζοί… αναγνωρίζουν πολλές γενικές αποχρώσεις ως μια κατηγορία π.χ. ένα “είδος πρασίνου” και η δυνατότητα περιγραφής τους δείχνει σαφώς πιο περιορισμένη. Ο κόσμος των χρωμάτων αποτελείται από απλά χρώματα και απλά επίθετα. Σκούρο κόκκινο, καφέ κόκκινο, άντε και ένα κόκκινο στο χρώμα του βοϊδίσιου αίματος.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.