Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ζητούνται ευεργέτες

 Η πρόσφατη καταστροφή της σκεπαστής αγοράς του Χαλεπίου στη Συρία, μου έφερε στο μυαλό δυο παλιότερες αναρτήσεις μας, για την πολιτιστική κληρονομιά ως μήλον της έριδος κατά τη διάρκεια πολέμων καθώς και για την ψηφιακή καταγραφή διαφόρων σημαντικών μνημείων σε ολόκληρο τον κόσμο. Βέβαια, πάντα η απώλεια των εμψύχων όντων είναι πιο σημαντική, αλλά και αυτή η καταστροφή δεν περνάει απαρατήρητη.

Οι συνειρμοί μου με οδήγησαν στη δική μας χώρα, στην ιστορική μας Αθήνα όπου ακόμα κάποια μνημεία επιμένουν να στέκονται στη θέση τους. Πρόσφατα μια φίλη μού έστειλε μια λίστα νεοτέρων μνημείων της ελληνικής πρωτεύουσας, που αξίζει να την διαβάσει κανείς, για να γνωρίσει πράγματα που δεν ξέρει σχετικά με κτίσματα του κέντρου της πόλης. Ο κατάλογος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών περιλαμβάνει τα σημαντικότερα, από πλευράς ιστορίας και αρχιτεκτονικής αξίας, κτήρια. Της ίδιας εποχής υπάρχουν, απ’όσο ξέρω, και αρκετά άλλα σκορπισμένα σε Νεάπολη/Εξάρχεια και κοντά στον σταθμό Λαρίσης που δεν αναφέρονται στη λίστα. Τα περισσότερα από τα μνημεία αυτού του καταλόγου έχουν υιοθετηθεί από ιδρύματα ή τράπεζες, αλλά υπάρχουν και αρκετά που καταρρέουν ερειπωμένα. Θα βρεθούν άραγε και γι’αυτά ευεργέτες  σαν εκείνους τους παλιούς που είχαν αγάπη και νοσταλγία για τον τόπο τους; Ας το ελπίσουμε.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.