Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

ΧΕΝ και ΧΑΝ

YWCA και YMCA ή ΧΕΝ και ΧΑΝ στα ελληνικά. Δυο οργανώσεις που στήριξαν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας να σταθούν στα πόδια τους όταν ήρθαν διωγμένοι το ’22.

Την ασπρόμαυρη ταινία που μάλλον έχετε δει, ανακάλυψε ο David Magarian κάπου κρυμμένη στο διαμέρισμα της γιαγιάς του στη Νέα Υόρκη. Αποφάσισε να την μετατρέψει σε ψηφιακή προτού αυτό το ντοκουμέντο καταστραφεί τελείως από τον πανδαμάτορα χρόνο.

Ο παππούς του David, ο George Magarian, γεννηθείς το 1895, φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο του Ικονίου και στη συνέχεια υπήρξε διευθυντής της ΧΑΝ Ικονίου. Βρέθηκε στην Σμύρνη τις ημέρες της Καταστροφής και γύρισε αυτή την ταινία με τις συγκλονιστικές σκηνές.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Σπυρος

    Συγκλονιστικό… Συγκλονιστικό…
    Θα σας παρακαλούσα να το στείλετε στην κυρία εκείνη (δεν θέλω ούτε καν το όνομά της να αναφέρω) που έγραψε στο βιβλίο της ιστορίας ότι οι Έλληνες συνωθούνταν στην παραλία της Σμύρνης… και αυτή η κυρία πληρώθηκε για το «Εθνικού περιεχομένου» αυτό έργο της με χρήματα του Ελληνικού λαού…. Ήθελα να ήξερα αν ήταν στην Τουρκία τι θα είχε υποστεί.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.