Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πολεμιστές

Τιμώμενη χώρα της έκθεσης βιβλίου της Φραγκφούρτης  είναι φέτος η Νέα Ζηλανδία, της οποίας θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε ότι γνωστότερος συγγραφέας είναι ο Alan Duff, από μητέρα Μαορί. Στο περίφημο βιβλίο του Once were warriors που έγινε και ταινία, αφηγείται την σκληρή ζωή μιας οικογένειας Μαορί που ζει στο περιθώριο της λευκής κοινωνίας, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και αλκοολισμού.

Όπως προδίδει ο τίτλος, τα μέλη αυτής της φυλής της Πολυνησίας που έφτασαν στα νησιά της Νέας Ζηλανδίας στον 13ο αιώνα, σύμφωνα με τον θρύλο καβάλλα σε μια φάλαινα από τον μυθικό τόπο με το όνομα Χαβαϊκι, υπήρξαν κάποτε πολεμιστές. Η άφιξη, όμως, των Ευρωπαίων αργότερα, τους ανάγκασε να προσαρμοστούν σε μια καινούρια κατάσταση που όπως συνέβη και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, υπήρξε για τους ίδιους καταστροφική. Σήμερα προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το σκληρό και απάνθρωπο παρελθόν που τους ανάγκασε να ζουν σαν πολίτες τελευταίας κατηγορίας. Οι Μαορί ανακτούν το χαμένο έδαφος, έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό τους και τη γλώσσα τους, και δεν είναι πλέον μόνο «τουριστική ατραξιόν» αλλά ένα πολύ ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Μαορί αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας. Όσο για τον συγγραφέα Alan Duff ηγείται μιας καμπάνιας με κυβερνητική υποστήριξη που έχει στόχο την μείωση της φτώχειας και του αναλφαβητισμού χάρη στην δωρεά βιβλίων χαμηλού κόστους σε παιδιά απόρων οικογενειών που ενθαρρύνονται μ’αυτό τον τρόπο να στραφούν στο διάβασμα.

Μια άλλη διάσημη Μαορί είναι η όμορφη σοπράνο Kiri Te Kanawa.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Να σας πω την αμαρτία μου, επειδή θα πάω αύριο στο Buchmesse, αρχικώς δεν είχα καμία διάθεση να πάω στην αίθουσα με την φιλοξενούμενη χώρα, θα περιτριγύριζα στα παιδικά, στα κόμικ, στα Fachinformationen, άντε και στα E-Bücher. Τώρα όμως που την ξαναδιάβασα την ανάρτηση, γιατί όχι;; Η Νέα Ζηλανδία και άγνωστη είναι και μακρινή και έχει Μαορί φιλοσοφία (που μου πάει, passt mir, που λένε οι βάρβαροι), άσε που γυρίστηκε και ο «Άρχοντας»…Ε ναι λοιπόν, θα πάω να δω τι έχουν να πουν σε έναν Μακεδόνα οι Μαορί, πολεμιστή προς πολεμιστή, αμφότεροι σε ξένα μέρη. Θα σας ενημερώσω σχετικώς…

  • επεισης εχει 4 εποχες και ο καιρος μοιαζει με τον δικο μας ειναι απο τουσ λιγους προορισμους που make sense

  • Pingback: 12 μήνες 24 βιβλία — People & Ideas

  • Pingback: Dame Nellie Melba — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.