Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πάμελα Μάγιερ: πώς να εντοπίσετε έναν ψεύτη

H Pamela Meyer, συγγραφέας του βιβλίου Liespotting, παρουσιάζει στην ομιλία της στο TED «Δοκιμασμένες Τεχνικές ανίχνευσης του ψέματος», τρόπους και μεθόδους εντοπισμού όσων προσπαθούν να εξαπατήσουν, δηλαδή των ψευτών. Τα σημάδια που μαρτυρεί η γλώσσα του σώματος δεν αρκούν. Ο τρόπος και η επιλογή των λέξεων που κάνουν ασυνείδητα είναι στοιχεία σημαντικά. Αλλά πάνω από τον εντοπισμό του ψέματος δεν είναι πάντα η αναζήτηση της αλήθειας που οδηγεί σε σχέσεις εμπιστοσύνης;

Το ψέμα είναι μια πράξη συνεργασίας. Για σκεφτείτε το, ένα ψέμα δεν έχει καμία δύναμη όταν απλά ειπωθεί. Η δύναμη του αναδύεται όταν κάποιος άλλος συμφωνήσει να το πιστέψει.

Το ψέμα έχει εξελικτική αξία για εμάς ως είδος. Οι ερευνητές ξέρουν εδώ και καιρό ότι όσο πιο έξυπνο το είδος, όσο μεγαλύτερος ο νεοφλοιός, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να εξαπατά.

Ο Φρόιντ είπε, κοιτάξτε, υπάρχουν πολλά περισσότερα από τον λόγο: «Κανένας θνητός δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό. Αν τα χείλη του είναι βουβά, μιλάει με τα ακροδάχτυλα του». Και το κάνουμε όλοι άσχετα με την δύναμη που έχουμε. Όλοι μιλάμε με τα ακροδάχτυλα μας.

https://www.ted.com/talks/pamela_meyer_how_to_spot_a_liar

Για ελληνικούς υπότιτλους εδώ.

Η.Τ.


Σχολιάστε το άρθρο

  • ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΕΛΑ ΜΑΓΙΕΡ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ?

    • Κύριε Χαραλαμπίδη, δεν ξέρω αν το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Υποθέτω ότι αν θέλετε να το διαβάσετε στα αγγλικά, θα πρέπει να το παραγγείλετε από το διαδίκτυο ή μέσω βιβλιοπωλείου που φέρνει ξενόγλωσσα βιβλία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.