Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η Χίλαρυ Μαντέλ κερδίζει ξανά το Βραβείο Booker

Για πρώτη φορά στη 43χρονη ιστορία του Βραβείου Booker, του κορυφαίου λογοτεχνικού βραβείου στον αγγλόφωνο κόσμο, μια γυναίκα συγγραφέας τιμάται για δεύτερη φορά με το επίζηλο αυτό βραβείο, και μάλιστα για το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Το 2009 η Χίλαρυ Μαντέλ απέσπασε το βραβείο για το Γουλφ Χολ (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πάπυρος), το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που αναφέρεται στη ζωή του Τόμας Κρόμγουελ, γιου ενός ταπεινού σιδερά, ο οποίος με όπλο τη θέληση και την ευφυΐα του κατορθώνει να γίνει ένα από τα πρόσωπα κλειδιά της διακυβέρνησης του Ερρίκου Η΄ στην Αγγλία των Τυδόρ. Και τώρα η συνέχεια του Γουλφ Χολ, το Bring Up the Bodies, που εξιστορεί τα γεγονότα των εννιά μηνών του 1535 που οδήγησαν στην εκτέλεση της Άννας Μπόλευν, τιμάται και αυτό με το κορυφαίο βραβείο, επιβεβαιώνοντας την ομόθυμη εκτίμηση κριτικών και αναγνωστών για την πένα της Χίλαρυ Μαντέλ: ότι σήμερα αποτελεί ίσως την κορυφαία εκπρόσωπο της αγγλόφωνης, και όχι μόνο, λογοτεχνίας.

Όπως ανέφερε ο Σερ Peter Stothard, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου, «η Μαντέλ είναι η μεγαλύτερη σύγχρονη Αγγλίδα μυθιστοριογράφος … Δεν έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια άλλον Άγγλο μυθιστοριογράφο που να ελέγχει με τέτοια πληρότητα τη ροή και την κατεύθυνση της αφήγησης· θυμίζει τραγουδιστή ή πιανίστα … Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά βιβλία, τα οποία όμως δεν θα έμπαινες στον κόπο να τα ξαναδιαβάσεις. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε βιβλία που θα τα διαβάζουμε και θα ξαναδιαβάζουμε τις δεκαετίες που έρχονται, και κάθε φορά θα ανακαλύπτουμε σ’ αυτά κάτι διαφορετικό».

Η εποχή στην οποία αναφέρεται η τριλογία είναι από τις πιο γνωστές στην αγγλική ιστορία, όμως η μοναδικότητα της Μαντέλ έγκειται στον τρόπο με τον οποίο ζωντανεύει τους ήρωες και τα γεγονότα, η ισορροπία και το ψυχολογικό βάθος της γραφής της, η δεξιοτεχνία με την οποία συνδέει την ατομική μοίρα των ανθρώπων με τις ζυμώσεις της εποχής στην οποία έζησαν.

Το Γουλφ Χολ, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πάπυρος σε μετάφραση Αναστάσιου Ζάβαλου, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή μπεστ σέλερ και τιμήθηκε με πλειάδα βραβείων σε όλο τον κόσμο. Το Bring Up the Bodies θα εκδοθεί στα ελληνικά, επίσης από τις Εκδόσεις Πάπυρος, στις αρχές του 2013.

Πηγή κειμένου: Δελτίο τύπου εκδόσεων «Πάπυρος»

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.