Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

OneZoom | Το δέντρο της ζωής και τα κλαδιά του online!

Η εξερεύνηση του δέντρου της ζωής και της εξέλιξης γίνεται τώρα πολύ εύκολα, σαν να διερευνά κανείς έναν δικτυακό χάρτη, χάρη σε έναν νέο διαδραστικό ιστότοπο. Λέγεται OneZoom™, και ξεκίνησε ζωντανά την Τρίτη 16 Oκτωβρίου 2012.

Από την εποχή του Δαρβίνου, οι βιολόγοι παλεύουν να σχεδιάσουν ένα δέντρο που θα δείχνει σημαντικές λεπτομέρειες γύρω από τους πολλούς ζωντανούς οργανισμούς και την συγγένεια που υπάρχει μεταξύ τους. Ακόμα και τα πιο απλά σχετικά δέντρα αποτελούν τεράστια πρόκληση όσον αφορά την απεικόνισή τους χωρίς να χρησιμοποιηθούν τεράστια φύλλα χαρτιού ή πολλές οθόνες κομπιούτερ. 

Τώρα το OneZoom, που δημιουργήθηκε εν μέρει χάρη στην έμπνευση της τεχνολογίας «ζουμ» του λογισμικού για χάρτες όπως π.χ. των Google Maps, δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσει κανείς με μια ευρεία άποψη της ζωής στην Γη, και στη συνέχεια να «ζουμάρει» σε οποιοδήποτε σημείο ώστε να εξερευνήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα, ορισμένες μικρότερες κατηγορίες ζωής, χρησιμοποιώντας με εύχρηστο τρόπο το «ποντίκι» του κομπιούτερ.

Ο Dr James Rosindell, του Τμήματος Επιστημών της Ζωής στο Imperial College του Λονδίνου, εμπνεύσθηκε, δημιούργησε και προγραμμάτισε το OneZoom σε συνεργασία με τον Dr Luke Harmon, του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Idaho. «Το OneZoom σας δίνει έναν φυσικό τρόπο να εξερευνήσετε μεγάλες ποσότητες περίπλοκων πληροφοριών όπως είναι το δέντρο της ζωής,» εξηγεί ο Dr Rosindell. «Είναι εύχρηστο γιατί ομοιάζει με τον τρόπο που εξερευνούμε τον πραγματικό κόσμο. Όπως κινούμαστε δηλαδή προς κάποια ενδιαφέροντα αντικείμενα για να τα δούμε πιο λεπτομερώς.»

Tο παραδοσιακό δέντρο της ζωής σχεδιάζεται γενικά με αφετηρία έναν χοντρό κορμό που απεικονίζει την πρώτη ζωή πάνω στη γη. Στη συνέχεια ο κορμός χωρίζεται σε μεγάλα κομμάτια για τις διαφορετικές κατηγορίες της ζωής όπως τα φυτά και τα ζώα, μετά σε ακόμα μικρότερα κλαδιά για ομάδες όπως τα έντομα, τα ψάρια, τα πουλιά και τα θηλαστικά. Η ποσότητα των πληροφοριών που μπορεί να μας δείξει το δέντρο συνήθως περιορίζεται από το μέγεθος του χαρτιού πάνω στο οποίο την βλέπουμε. Αλλά ο Dr Rosindell βρήκε έναν τρόπο να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, εκμεταλλευόμενος τον απεριόριστο χώρο του ψηφιακού κόσμου.

«Εξακολουθούμε να παρατηρούμε τα στοιχεία πάνω στην οθόνη σκεφτόμενοι τον τρόπο με τον οποίο θα τυπωθούν σε χαρτί και αυτό μας περιορίζει σημαντικά ως προς την οπτική μας. Στην πραγματικότητα δεν είναι πλέον αναγκαίο να περιοριζόμαστε μ’αυτό τον τρόπο γιατί τώρα βλέπουμε πια τις πληροφορίες μόνο στην οθόνη. Το OneZoom δίνει αυτή την δυνατότητα εκθέτοντας τα στοιχεία με τρόπο ενδιαφέροντα και διαδραστικό που δεν μπορούν να τον απεικονίσουν οι τυπωμένες σελίδες«, λέει.

Το OneZoom μοιάζει εκ πρώτης όψεως με δέντρο που έχει κορμό, κλαδιά και κλαράκια ενώ κάθε είδος απεικονίζεται με ένα χρωματιστό φύλλο. Καθώς ταξιδεύετε κατά μήκος του κορμού προς τα πρώτα κλαδιά, είναι εύκολο να μεγαλώσετε ή να μικρύνετε το ζουμ, να το περιεργαστείτε και να εξερευνήσετε συνδέσμους σχετικούς με την εξέλιξη ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ενός οργανισμού, σαν να ήταν δρόμοι σ’έναν χάρτη. Κάνοντας ζουμ σε κάθε υπο-ομάδα των οργανισμών, σας αποκαλύπτονται κι άλλες πληροφορίες, όπως ο βαθμός στον οποίο τα μέλη τους απειλούνται με εξαφάνιση, ή σύνδεσμοι σε ακόμη περισσότερες πληροφορίες ενώ προσεχώς θα υπάρξουν και φωτογραφίες.

Κάνοντας ζουμ σε κάθε υπο-ομάδα οργανισμών, αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες. Προς το παρόν ο ιστότοπος OneZoom περιλαμβάνει μόνο το δέντρο των θηλαστικών, που περιλαμβάνει πάνω από 5000 είδη τα οποία έχουν ταξινομηθεί σε στενά συγγενικές ομάδες και έχουν πάρει χρωματικούς κώδικες που υποδεικνύουν τον κίνδυνο εξαφάνισής τους σύμφωνα με την διεθνώς αναγνωρισμένη Κόκκινη Λίστα IUCN. Ο Dr Rosindell έχει στόχο να ολοκληρώσει τα επόμενα στάδια του σχεδίου αυτού μέσα στα επόμενα χρόνια. Μέρος της εργασίας του θα είναι να τελειοποιήσει το περιεχόμενο του OneZoom και να διευρύνει το φάσμα του καθώς περισσότερα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από διεθνή ερευνητικά προγράμματα, όπως το Open Tree of Life Project.

«Μετά από δεκαετίες μελέτης, οι επιστήμονες βρίσκονται πιθανώς σε απόσταση μόνο ενός χρόνου από την δημιουργία ενός πρώτου προσχεδίου του ολοκληρωμένου δέντρου της ζωής. Θα ήταν κρίμα αν μετά την δημιουργία του, δεν έχουμε τρόπο να το καταγράψουμε και οπτικά«, συνεχίζει ο Dr Rosindell.

Ο Dr Rosindell ελπίζει ότι το OneZoom θα χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες και θα βοηθήσει στην αποκάλυψη νέων προτύπων ή τάσεων στην φύση. Επίσης ότι θα διδάξει στον κόσμο τι είναι η εξέλιξη και η ποικιλία της ζωής, και θα καταστήσει ελκυστικά και αποτελεσματικά τα εκθέματα των ζωολογικών κήπων ή των μουσείων.

Ο καθηγητής Joel Cracraft, αρμόδιος επιμελητής των πουλιών στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ν.Υόρκης, προσθέτει: «Πρόκειται να φέρει επανάσταση στο πώς διδάσκουμε και κατανοούμε το Δέντρο της Ζωής. Είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο επικοινωνίας προς παιδιά και ενήλικες σχετικά με το μεγάλο φάσμα της ζωής».

«Tο πρόβλημα της οπτικής απεικόνισης ενός δέντρου της εξέλιξης για εκατομμύρια είδη, αποτελεί μια πρόκληση. Το One Zoom παρέχει μια δημιουργική λύση που θα αποδειχθεί πάρα πολύ χρήσιμη, ειδικά για απεικονίσεις του δέντρου της ζωής στο διαδίκτυο«, είπε ο εξελικτικός βιολόγος καθηγητής David Hillis, του Παν/μίου του Texas στο Austin των ΗΠΑ.

 

πηγή

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.