Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Shift change, Mondragon Corporation και η είσοδος της δημοκρατίας στην εργασία

Σε εποχή κρίσης, υψηλού ποσοστού ανεργίας και κατάρρευσης του κράτους προνοίας, αναπτύσσονται εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης επιχειρήσεων που θέτουν ξανά από την αρχή και με εποικοδομητικό τρόπο τις προτεραιότητες στην ανάπτυξη.

Ένα νέο ντοκυμαντέρ, το Shift Change, παρουσιάζει την ιστορία του επιχειρηματικού μοντέλου που εξαπλώνεται σήμερα παγκοσμίως: είναι αυτό των αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων όπου όλοι οι εργαζόμενοι είναι ιδιοκτήτες και συμμετέχουν στις αποφάσεις. Η ταινία της Melissa Young και του Mark Dworkin που μόλις βγήκε στις αίθουσες, εξερευνά τον κόσμο των worker cooperatives, όπου κυριαρχούν οι αξιοπρεπείς μισθοί, η ασφάλεια στην εργασία και γενικά η ευχαρίστηση στην εργασία, όποια κι αν είναι αυτή. Παρουσιάζει επίσης το πιο χαρακτηριστικό και πετυχημένο σχετικό παράδειγμα στον κόσμο, αυτό της Mondragon Corporation, μιας τεράστιας ομοσπονδίας τέτοιων επιχειρηματικών συνεταιρισμών στην Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία. Η ομοσπονδία περιλαμβάνει εργασίες στον οικονομικό τομέα, στη λιανική, στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κ.τ.λ. Λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, απασχολεί 85.000 ανθρώπους, ενώ η περιοχή έχει το μισό ποσοστό ανεργίας απ’ό,τι η υπόλοιπη Ισπανία. Χαρακτηριστικό της προσέγγισης τους, είναι ότι από μόνοι τους έκλεισαν την ψαλίδα μεταξύ χαμηλού και υψηλού μισθού σε αναλογία 1 προς 8.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.