Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Στρατιώτης στην Έδεσσα, ήταν ο Χο Τσι Μινχ στη διάρκεια του Α’.Π.Π.

Διαβάσαμε χτες  στο AntiNews και αναδημοσιεύουμε σήμερα το παρακάτω άρθρο σχετικά με την παρουσία του θρυλικού Χο Τσι Μινχ στην Ελλάδα – ως στρατιώτης στην Έδεσσα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο-.

Στρατιώτης στην Έδεσσα ήταν, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χο Τσι Μινχ, πατέρας του βιετναμέζικου έθνους και ο άνθρωπος που (μαζί με την στρατιωτική ιδιοφυΐα τον στρατηγό Γκιαπ) κέρδισε τον πόλεμο του Βιετνάμ. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο πρώτος πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα Μπιν Βου που επισκέφθηκε την Έδεσσα μετά από πρόσκληση του δημάρχου Δημήτρη Γιάννου, κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, κατά τις επαφές που είχε ο κ. Βου με εκπροσώπους του δήμου αλλά και της αντιπεριφέρειας Πέλλας, ο Χο Τσι Μινχ υπηρέτησε στον Γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα, στην περιοχή προς την Σκύδρα. Μάλιστα, στο πλαίσιο της αναζήτησης σχετικών πληροφοριών ο πρέσβης επισκέφθηκε μαζί με τον δήμαρχο, τον Τρύφωνα Σιβένα (107 χρονών σήμερα), ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός με μοναδικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες, ο στρατιώτης Χο Τσι Μινχ, υπηρετούσε με την ειδικότητα του μάγειρα.

Κατά τον υπεύθυνο πολιτιστικού τουρισμού του δήμου Έδεσσας, Ευάγγελο Κυριακού, η επίσημη αναγνώριση ότι μια παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα όπως ο Χο Τσι Μινχ, υπηρέτησε στην Έδεσσα, δημιουργεί νέα δεδομένα για τους τουρίστες που προέρχονται από την Νοτιοανατολική Ασία και επισκέπτονται τη χώρα, καθώς η Έδεσσα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των τουριστικών πρακτορείων. Για το λόγο αυτό οργανώθηκε από το τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας ειδική ξενάγηση με θέμα «Έδεσσα-Πέλλα-Μακεδονία, Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ».

Λίγο πριν την επιστροφή του ο πρέσβης του Βιετνάμ φύτεψε συμβολικά μαζί με τον δήμαρχο Έδεσσας, το δέντρο της φιλίας των λαών, στην αυλή του παλιού γαλλικού νοσοκομείου (σημερινό ΚΑΠΗ & Δημόσια Βιβλιοθήκη) πάνω στην οδό (Φιλίππου) που άνοιξαν γάλλοι στρατιώτες. Πρόκειται για ένα φυτό που τοποθετήθηκε δίπλα στο τεράστιο και εξαιρετικά σπάνιο Τζίνκο Μπίλομπα, το οποίο φυτεύτηκε την περίοδο εκείνη από τους Γάλλους.

Ο πρέσβης αναχώρησε από την Έδεσσα υποσχόμενος ότι όπως η Ελλάδα βοήθησε το Βιετνάμ στις δύσκολες στιγμές του έτσι και το Βιετνάμ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για …ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι το Βιετνάμ, τα τελευταία χρόνια από αντίπαλος -και τι αντίπαλος!- των ΗΠΑ, έχει μετεξελιχθεί, σε σχεδόν …στρατηγικό εταίρο και σίγουρα προνομιακό εταίρο στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ασίας.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Μαριάννα Καραβασίλη

    Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, καθώς και οι προοπτικές τουριστικής εκμετάλλευσής της.
    Θεματικός τουρισμός με αποδέκτες μια πολυπληθή και αυξανόμενη αγορά.

  • Το γκίνγκο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό. Αν και γυμνόσπερμο (όπως τα πεύκα, τα κυπαρίσσια κλπ) έχει πλατιά φύλλα, τα οποία ρίχνει το φθινόπωρο. Αξίζει όποιος επισκευθεί την Έδεσσα να πάει να δει το δέντρο αυτό. Εγώ θυμάμαι είχα πάει τέλη χειμώνα – αρχές άνοιξης μόλις δηλαδή είχε ξεκινήσει να πετάει τα πρώτα του φύλλα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.