Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Οι ευαίσθητες πόλεις διακατέχονται από συναισθήματα;

O Nigel Thrift του Πανεπιστημίου Warwick της Μεγάλης Βρετανίας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ανθρωπογεωγράφους και κοινωνιολόγους. Στην ομιλία που έδωσε στη φετινή διοργάνωση Lift France, σκέφτεται την πόλη με όρους πρωτοποριακούς και με μια γλώσσα που χαρακτηρίζει τον έμβιο κόσμο και φαίνεται πως το όριο μεταξύ έμβιου και άψυχου κόσμου γίνεται όλο και πιο θαμπό λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης. Θυμηθείτε αυτά που λέγαμε για την επανάσταση που επιφέρουν οι νανοτεχνολογίες αλλά και για τη δυναμική των δικτύων.

“Μιλάμε πολύ για τις μελλοντικές πόλεις ως “ευαίσθητες πόλεις”, δηλαδή πόλεις που έχουν αισθήματα. Μα τι σημαίνει αυτή η λέξη «ευαίσθητες”, αναρωτιέται. Το παρακάτω κείμενο είναι η απάντησή του όπως τη διαβάσαμε και την μεταφράσαμε από το σχετικό άρθρο του Hubert Guillaud στο περιοδικό InternetActu.

 Δύσκολες έννοιες που όμως κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Ο συγγραφέας Peter Ackroyd που έγραψε μια βιογραφία του Λονδίνου, εξήγησε ότι η πόλη αυτή έχει γίνει μέρος του φυσικού κόσμου. Και έτσι θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την πόλη, αξιολογεί ο Nigle Thrift, σαν ένα σύνολο από δυνάμεις που δρουν πάνω στον φυσικό κόσμο. Οι πόλεις έχουν γίνει ένας κόσμος αντικειμένων. Μερικοί ανθρωπολόγοι έχουν υπολογίσει ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του ένας μέσος Δυτικός άνθρωπος, «συναναστρέφεται» περίπου 20.000 αντικείμενα. Αντικείμενα που δυνητικά θα είναι όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένα, συγχρόνως πομποί και δέκτες μεταξύ τους και μαζί μας διαμορφώνοντας ένα γιγάντιο δίκτυο που θα κάνει τις πόλεις μας ευαίσθητες!

Ο Nigel Thrift κάνει αναφορά στον θεωρητικό ρεαλισμό (speculative realism), ένα φιλοσοφικό κίνημα που θέλει η φιλοσοφία να μην είναι επικεντρωμένη στον άνθρωπο αλλά να αξιολογεί και τα αντικείμενα ως ξεχωριστές οντότητες: έχουν μια ζωή ξεχωριστή από την ζωή των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν. Δεν είναι όλα ίδια μεταξύ τους, δεν έχουν όλα το ίδιο δυναμικό ευαισθησίας. Όταν παρατηρούμε τον κόσμο των αντικειμένων, δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ αυτών που είναι ευαίσθητα και αυτών που δεν είναι. Όπως εκτιμά ο Nigel Thrift, αυτό που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ως ζωντανό και με συνείδηση πρέπει να αναθεωρηθεί, γιατί το ερώτημα είναι αν η ζωή μπορεί να περιοριστεί μόνο στον βιολογικό κόσμο; Οι καταστροφές και οι πανδημίες μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει και ένας κόσμος που δεν είναι επικεντρωμένος γύρω από τον άνθρωπο. Είναι πρόκληση για μας να τον κατανοήσουμε που μας διαφεύγει όπως και να καταλάβουμε τις αλληλεπιδράσεις του μαζί μας.

Σήμερα, οι πόλεις και οι μητροπολιτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 2 % της επιφάνειας του πλανήτη και το 53% του πληθυσμού τους. Το 2050, το 75 % του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Οι πόλεις συμμετέχουν κατά το 20 % της παγκόσμιας παραγωγής και κατά το 75 % στην παραγωγή του CO². Αυτό το συνονθύλευμα ανθρώπων, αντικειμένων και ροής επικοινωνίας παράγει ένα νέο αστικό περιβάλλον που διαφέρει από τα προηγούμενα σε ποιοτικό αλλά και ποσοτικό επίπεδο.

Οι παγκόσμιες μεγαλουπόλεις έχουν γίνει ένα τεράστιο κροκαλοπαγές αντικείμενο και δυσκολευόμαστε να το αντιληφθούμε. Σε αυτές τις πόλεις, ο άνθρωπος δεν είναι πια ο μοναδικός πραγματικός δράστης. Ο κόσμος των αντικειμένων αρχίζει να κατέχει μια κεντρική θέση. Και ενώ οι πόλεις άρχισαν να ενώνονται η μια με την άλλη, οι επιπτώσεις που αναδύονται από το γεγονός αυτό δεν είναι μόνο το σύνολο των επιμερισμών τους.

Κατά τον Nigel Thrift, η έννοια των ευαίσθητων πόλεων γεννήθηκε στη δεκαετία του 20 στο μυαλό συγγραφέων έργων επιστημονικής φαντασίας όπως ο Wells ή ο Lovecraft, που είναι οι πρώτοι που έδειξαν ότι η πόλη έχει αισθήματα. Ένα επόμενο κύμα συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας εμφανίστηκε στη δεκαετία του 70 και διερωτήθηκε σχετικά με την παράλληλη αστική αρχιτεκτονική . Αν θέλετε να μάθετε τα χαρακτηριστικά των ευαίσθητων πόλεων και περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα , διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου  εδώ.

Μετάφραση κειμένου: Φαίδρα Σίμιτσεκ

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.