Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η Σοφία, ένα άσπρο κουνέλι και το Sokrates Club!

«Ο κόσμος της Σοφίας», ένα μυθιστόρημα του 1991 από τον Νορβηγό συγγραφέα Jostein Gaarder σημείωσε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Ηρωίδα η Sophie Amundsen, μια κοπέλα στην εφηβεία, η οποία ζει στη Νορβηγία και μυείται στον κόσμο της φιλοσοφικής σκέψης από τον Αlberto Knox, έναν μεσήλικα φιλόσοφο. Ξεκινώντας από την προσωκρατική εποχή, δάσκαλος και μαθήτρια θα φτάσουν μέχρι τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

Σήμερα ένα άλλο βιβλίο με τίτλο «Ακολούθησε το άσπρο κουνέλι στον κόσμο της φιλοσοφίας» σημειώνει μεγάλη επιτυχία στην Γερμανία. Ο συγγραφέας του Philipp Hübl, καθηγητής θεωρητικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, καθοδηγεί τους αναγνώστες προς την σύγχρονη φιλοσοφία και δίνει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, όπως στο αν υπάρχει Θεός, αν μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς συναισθήματα, αν είμαστε ελεύθεροι όταν παίρνουμε αποφάσεις, αν τα όνειρα έχουν κάποια χρησιμότητα, γιατί είναι η ομορφιά σημαντική, αν ο θάνατος έχει τελικά νόημα.

Δυο άλλοι συγγραφείς, ο Julian Nida-Rümelin, καθηγητής φιλοσοφίας στο Παν/μιο του Μονάχου και η σύζυγός του, Nathalie Weidenfeld σκέφτηκαν να αντλήσουν φιλοσοφικές αλήθειες από συζητήσεις που έκαναν με παιδιά. Έτσι γεννήθηκε το βιβλίο τους «Sokrates Club».

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Βαγγέλης Αποστολίδης

  Δεν το πιστεύω,πριν λίγο καιρό το διάβασα αυτό το βιβλίο «Ο κόσμος της Σοφίας».Είναι ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα που απογειώνεται στο τέλος και σε βάζει σε σκέψεις μέσα από τις γενικές γνώσεις φιλοσοφίας που αναφέρει.Το προτείνω ανεπιφύλακτα,ειδικά σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν να διαβάζουν φιλοσοφία.Ευχαριστώ Λητώ για τις άλλες δύο προτάσεις.

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Παρακαλώ Βαγγέλη. Να και μερικές ρήσεις του J.Gaarder.

  „Ορισμένοι κάνουν συλλογή νομισμάτων ή γραμματοσήμων. Εγώ συλλέγω τις ίδιες μου τις σκέψεις και τις ιδέες μου“

  „Η μοναξιά και η νοσταλγία είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.“

  „Ο μηδενιστής πάσχει από χρόνια κόπωση γιατί τα διαγιγνώσκει όλα, γιατί τα αντιλαμβάνεται όλα, και γιατί αντλεί τις συνέπειες όλων.“

 • Pingback: Αγαπημένα βιβλία των φίλων του P & I — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.