Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η εικαστικός Ελένη Αγγέλου συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αισιόδοξων Ιδεών

Η τέχνη για μένα είναι μια μορφή αναζήτησης, μια «ερευνητική δραστηριότητα» όπως την περιέγραψε ο Bruce Nauman, της οποίας ζητούμενο δεν είναι το αντικείμενο, αλλά η εφευρετικότητα και η δημιουργική ικανότητα.

Η δουλειά μου είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία η οποία παράγεται μέσα από αυθόρμητα γεγονότα που προκύπτουν σχεδόν φυσιολογικά ανάλογα με τις προσωπικές μου συνθήκες και τον τόπο στον οποίο βρίσκομαι. Μέσα από τη διαδικασία δοκιμής-λάθους και τη χρήση διάφορων καθημερινών υλικών, ένα πράγμα οδηγεί στο επόμενο, η δουλειά ‘συμβαίνει’ κι εγώ την ακολουθώ. Τα, πολλές φορές, αβέβαια και απρόβλεπτα αποτελέσματα των πειραμάτων μου και τα καινούρια μονοπάτια προς εξερεύνηση που μου ανοίγουν, είναι αυτό που με οδηγεί στο επόμενο βήμα.

Συνήθως πειραματίζομαι με πολλά μέσα, φωτογραφία-video-performance-κατασκευή, χωρίς να έχω ένα συγκεκριμένο πλάνο από την αρχή. Θεωρώντας, όπως ο Beuys, τη «… διαίσθηση ως την υψηλότερη μορφή λογικής…», αφήνω το ένστικτό μου να με καθοδηγήσει και ο αυτοσχεδιασμός γίνεται το θέμα της δουλειάς. Η αίθουσα της έκθεσης γίνεται το εργαστήριό μου και αυτό είναι που παρουσιάζεται στο «τέλος». Ο τρόπος που παράγω δουλειά αποκαλύπτεται και η διαρκής δραστηριότητα φορτίζει τον άδειο τόπο μεταμορφώνοντάς τον σε ενεργό χώρο.

Η δουλειά αποπειράται να ερευνήσει πάνω στη φύση μιας έκθεσης, εγείροντας αναπάντητα ερωτήματα αντί να δίνει σαφείς απαντήσεις. Είναι ένα παιχνίδι φυσικής περιέργειας που ενθαρρύνει τον θεατή να εκτιμήσει τη διαδικασία δημιουργίας της τέχνης σε σχέση με το τελικό αντικείμενο.

Η Ελένη Αγγέλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με κύριο ενδιαφέρον τη ζωγραφική και πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Staffordshire στη Μ. Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της η δουλειά της εστίαζε στην ανθρώπινη μορφή και την ιδέα του χώρου.

Μία μοναχική φιγούρα βυθιζόταν ή αναδυόταν από μεγάλους μονοχρωματικούς καμβάδες.

Οι μεταπτυχιακές της σπουδές της έδωσαν την ευκαιρία να διευρύνει το φάσμα της πρακτικής της με διαφορετικά μέσα, να συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες, και να δουλέψει σε site-specific εκθέσεις.

Η έννοια της απομόνωσης, της ανθρώπινης ανάγκης για ασφάλεια και προσωπικό χώρο αλλά και η σχέση της διαδικασίας της δημιουργίας με το τελικό αντικείμενο, είναι το επίκεντρο της δουλειάς της.

Σήμερα ζει και δημιουργεί στην Αθήνα, ενώ συνεχίζει τις καλλιτεχνικές της αναζητήσεις σε διάφορους τομείς, συνδυάζοντας ζωγραφική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και video.

Συμμετείχε το 2012 στις εκθέσεις 6ο Art For More, Pop Up 123 στο Γκάζι, στο «Οινοποιείο», Lemos Center, στην Αθήνα και στη «Ζωγραφική της Γραφής», στη γκαλερί Ειρμός, στη Θεσσαλονίκη.

Για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Αισόδοξων Ιδεών επέλεξε να δημιουργήσει πάνω στην πρόταση:

36

ΓΡΑΦΩ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΜΟΥ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Κρατώ ένα ημερολόγιο όπου δίνω έμφαση στα θετικά των επίπονων περασμάτων: ποιοι δρόμοι μου άνοιξαν, τι άλλαξε προς το καλύτερο σε κάθε τέτοιο σκαλοπάτι, τι έμαθα;

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.