Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Βιβλιοθεραπεία | Συνταγογραφώντας λογοτεχνικές επιλογές (1)

-ΔΙΑΓΝΩΣΗ-

προσωπική απελευθέρωση, ρύθμιση σχέσεων

-(ΒΙΒΛΙΟ)ΘΕΡΑΠΕΙΑ-

 Του φιδιού το γάλα (Γ. Ξανθούλης)

Από το παρόν στο παρελθόν και πάλι στο παρόν ο ήρωας του Ξανθούλη πλοηγείται στο χρόνο. Ένας ώριμος ενήλικας (Ανέστης) στο παρόν ψάχνει να βρει την ιστορία της ζωής του. Μέσα από το χειρόγραφο που έστειλε ο ίδιος στον εαυτό του αφηγείται και πάλι την πορεία του. Ο Ξανθούλης τοποθετεί τον ήρωα με δεξιοτεχνία στο χρόνο πλάθοντας με συγγραφική λυρικότητα μια ιστορία που κρατά σταθερό λογοτεχνικό τέμπο. Ο ηλικιωμένος Ανέστης ξαναβρίσκει τον Ανέστη της νιότης του υποκινούμενος από τη λήθη του. Η προσωπική του ανάσταση θα έρθει στο τέλος λειτουργώντας ως συνέχεια μιας πλοκής που το παρελθόν άφησε ημιτελή.

Ένα βιβλίο που ξετυλίγεται στα μάτια του αναγνώστη σαν ύφασμα πολυτελείας. Ο συγγραφέας μοιάζει με σχεδιαστή υψηλής ραπτικής που ράβει μεταξένιες λέξεις στην κατάλληλη θέση. Η γραφή του είναι μια σύνθεση καλοραμμένων λέξεων σε ένα εργόχειρο υψηλής λογοτεχνικής αξίας.

Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία (Ρ. Φίσερ)

Καθένας μας έχει τύχει να φορέσει σε κάποιες περιστάσεις την πανοπλία του. Άλλοι την φορούν συνέχεια χωρίς να αντέχουν ελαφρότερη ενδυμασία. Η πανοπλία μας κρατά μακριά από τα αληθινά μας συναισθήματα. Μας αποξενώνει από σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μας.

Όταν αντιληφθούμε πόσο καιρό μας «προστατεύει», δεν χρειάζεται να βιαστούμε να την βγάλουμε. Το γδύσιμο είναι μια διαδικασία που χρειάζεται επαρκή χρόνο, αποφασιστικότητα και τόλμη. Έτσι θα μάθουμε να επιλέγουμε τα κατάλληλα ρούχα κρίνοντας κάθε φορά την περίσταση, τη διάθεσή μας και τις ανάγκες μας.

Το βιβλίο του Ρόμπερτ Φίσερ από τις εκδόσεις Opera εμπεριέχει με ένα παραμυθένιο τρόπο καίρια σημεία που προβληματίζουν όλους μας, όπως η ανάγκη μας για αποδοχή από τους άλλους, ο φόβος της απόρριψης, η δυσκολία έκφρασης των αληθινών μας συναισθημάτων και η προσωπική απελευθέρωση όταν γνωρίζουμε τις ανάγκες μας και τολμούμε να τις κάνουμε πράξη. Η γραφή του είναι απλή και μεστή ταυτόχρονα, πράγμα που καθιστά το βιβλίο ευανάγνωστο και λογοτεχνικά θρεπτικό.

– ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ –

Δυο κεφάλαια/ ημέρα μπορούν να λειτουργήσουν αφυπνιστικά για τον αναγνώστη.

Για περισσότερες συνταγογραφήσεις, πληκτρoλογήστε «βιβλιοθεραπεία» στο πεδίο αναζήτησης της σελίδας, ή κάν’τε κλικ στο #βιβλιοθεραπεία.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Πολύ ωραία η ιδέα της στήλης. Καλή αρχή! Από τα βιβλία που μας προτείνετε δεν έχω διαβάσει κανένα αλλά, σαν ιδέα, το πρώτο μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.