Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο μεγαλύτερος Έλληνας ζωγράφος

Μια έκθεση που είδα με έργα του Γύζη, με έκανε να αναρωτηθώ αν πρόκειται για τον σπουδαιότερο Έλληνα ζωγράφο της (σχετικά) σύγχρονης εποχής, και να απαντήσω στον εαυτό μου «μάλλον ναι». Βέβαια υπάρχουν και άλλοι, καλοί και αγαπημένοι, όπως ο Λύτρας και ο Ιακωβίδης και ο Παρθένης και ο Κόντογλου και ο Παπαλουκάς και ο Σπυρόπουλος και ο Τσαρούχης και τέλος πάντων πολλοί και διάφοροι, καλλιτέχνες ών ουκ έστι αριθμός με λίγα λόγια, που μας έχουν συνεπάρει προσφέροντάς μας στιγμές έκπληξης και θάμβους. Συνεχίζει ευτυχώς να παράγει η μικρή μας χώρα και εικαστικούς καλλιτέχνες και ποιητές, οπότε η πνευματική τροφή δεν μας λείπει ποτέ.

Αλλά ο Γύζης γιατί ξεχωρίζει; Τι είναι αυτή η δύναμη στους πίνακές του που με κάνει να λέω σήμερα ότι πρόκειται για τον σπουδαιότερο Έλληνα ζωγράφο ακόμα και όταν ξαφνιάζομαι διάβάζοντας τι απίστευτες τιμές πιάνουν τα έργα του Βολανάκη και του Αλταμούρα με τις θαλασσογραφίες τους σε διεθνείς δημοπρασίες; Είναι κάτι στα έργα του Γύζη, κάτι στις ανθρώπινες εκφράσεις των προσώπων, που μας κάνει ν’αναγνωρίζουμε φίλους και γνωστούς μας, ή ίσως και τον ίδιο μας τον εαυτό, στην απογοήτευση, στη λύπη, στη θλίψη, σε μια μικρή χαρά της καθημερινότητας. Κι είναι κι αυτοί οι πίνακες που όσοι έχουμε επισκεφτεί χίλιες φορές την Εθνική Πινακοθήκη τους ξέρουμε απ’έξω και αποτελούν κομμάτι του εαυτού μας, της ελληνικής μας ταυτότητας, της ιστορίας μας. «Γιάντες», «Τα αρραβωνιάσματα», «Η δόξα των Ψαρών», «Το τάμα» και τόσα άλλα που χαρακτηρίζονται από κάτι, το οποίο αποτελεί πάντα στοιχείο υψηλής τέχνης είτε αυτή λέγεται λογοτεχνία είτε κινηματογράφος είτε ζωγραφική. Όταν τα έργα καταφέρνουν να σε συγκινούν, να σε κάνουν να βουρκώνεις, χωρίς να γίνονται μελοδραματικά ή υπερβολικά.

Η σχολή του Μονάχου έβγαλε ομολογουμένως μεγάλους καλλιτέχνες, η Τήνος επίσης. Φυσικά τα γούστα είναι υποκειμενικά όπως λέει η λατινική ρήσις γι’αυτό θα πω ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη, από τους γλύπτες ο μεγαλύτερος ήταν ο Χαλεπάς  και από τους ζωγράφους ο Γύζης.

Περίπου δέκα χρόνια μετά την μεγάλη έκθεση για τον Γύζη στην Εθνική Πινακοθήκη, ήρθε μια ακόμα έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη να προβάλει το έργο του. Και δικαίως. Σε καιρούς κρίσης σαν τους τωρινούς, τέτοιες ιδέες μπορούν να προσελκύσουν ακόμα και τουρισμό από το εξωτερικό, εφ’όσον τις εκμεταλλευθεί κανείς σωστά.

ΥΓ. Αφού έγραψα αυτό το κείμενο και πρόσθεσα τον τίτλο του, μόνο τότε πρόσεξα ότι η έκθεση είχε τίτλο «Νικόλαος Γύζης: Ο μεγάλος ζωγράφος». Όπως σας έχω ξαναπεί, είμαι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους συμπτώσεις...  

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Πολύ καλή έκθεση με γνωστά και άγνωστα έργα του Γύζη και τις ξεχωριστές του «ζελατίνες». Θα μαγευτείτε από την έκφραση των προσώπων, από την κίνηση των σωμάτων και από το πώς χρησιμοποιούσε το φως στην ζωγραφική του.
    Η έκθεση χωρίζεται σε 3 μέρη: Α.πορτραίτα της οικογένειάς του, ήτοι της μητέρας, της συζύγου του, των παιδιών του και του κουνιάδου του, Β.τα διάσημα έργα του όπως «Αρραβωνιάσματα», «Κρυφό σχολειό» και άλλα που μου ήταν άγνωστα όπως «Τα ορφανά» και Γ.οι αλληγορίες του. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πίνακες που οι απόγονοί του χάρισαν στην Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης. Το ίδρυμα Θεοχαράκη είναι ένας ωραίος χώρος ενώ οι πληροφορίες για τον βίο και το έργο του καλλιτέχνη από τους επιμελητές της έκθεσης υπήρξαν πολύ κατατοπιστικές.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.