Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο Διογένης ο κυνικός και η συλλογομανία

Ο Διογένης (413-323 π.Χ.) ήταν ως γνωστόν ο αρχαίος κυνικός φιλόσοφος από την Σινώπη που περπατούσε ξυπόλητος όλες τις εποχές του χρόνου και ζούσε στην Αθήνα μέσα σ’ένα πιθάρι, το οποίο ανήκε στον ναό της Κυβέλης. Δίδασκε την αδιαφορία προς τα πλούτη και προς τα κοινωνικά συμβατικά ψεύδη. Η ευφυία και η σκωπτική του διάθεση έμειναν παροιμιώδεις, όπως και το φανάρι του με το οποίο αναζητούσε έναν τίμιο άνθρωπο.

Ο Διογένης έδωσε το όνομά του σ’ένα σύνδρομο, το οποίο ονομάζεται συλλογομανία και το συναντά κανείς συνήθως σε ηλικιωμένους που έχουν την τάση ή την μανία να συγκεντρώνουν στο σπίτι τους διάφορα αντικείμενα, σαβούρα θα λέγαμε, από τα σκουπίδια. Η διαταραχή που δεν πλήττει μόνο φτωχούς ανθρώπους, συνοδεύεται και από πλήρη αδιαφορία για τον εαυτό τους, αποτράβηγμα από την κοινωνία, απάθεια και έλλειψη ντροπής. Το ότι το σύνδρομο πήρε το όνομα του Διογένους αποτελεί ευφημισμό αφού εκείνος όχι μόνο δεν συγκέντρωνε υλικά αγαθά αλλά αντίθετα ζούσε λιτά, χωρίς αποκτήματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.