Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τι έχει να μας πει η επιστήμη για τη δίαιτα;

Γυμναστείτε. Έτσι όχι μόνο θα κάψετε θερμίδες και λίπος την ώρα της άσκησης αλλά ακόμα και όταν κοιμάστε. Η άσκηση χρησιμοποιεί υδατάνθρακες για ενεργειακό καύσιμο τις επόμενες 24 ώρες και εφ’όσον τα επίπεδά τους πέφτουν, οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως το περπάτημα, η ομιλία, ο ύπνος υποστηρίζονται από τις αποθήκες λίπους.

Μην προσπερνάτε ένα γεύμα, ιδίως αν αφορά το πρωινό. Όταν βάζετε τον εαυτό σας σε κατάσταση πείνας, το σώμα σας το ανταποδίδει στέλνοντας ένα δυνατό σήμα για αποθήκευση τροφής με υψηλό θερμιδικό δείκτη. Έτσι θα κάνετε αργότερα λανθασμένη επιλογή τροφής.

Για πρωινό, η επιλογή τροφής με χαμηλό επίπεδο σακχάρων και λιπών ενεργοποιεί τον οργανισμό σας ώστε να κάψει περισσότερο καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας.

Το να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερη πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά βοηθάει στην απώλεια βάρους. Οι πρωτεΐνες βοηθούν να απελευθερωθεί η ορμόνη PYY η οποία μειώνει τα σήματα πείνας. Με μόλις 10% περισσότερη πρωτεΐνη στην τροφή σας, θα νιώσετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Επί πλέον, το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά δεσμεύει το λίπος της τροφής δημιουργώντας ένα σύνθετο σύμπλεγμα που δεν απορροφάται απ’τον οργανισμό αλλά αποβάλλεται από αυτόν.

Η σούπα είναι τέλος ένα από τα καλύτερα μυστικά δίαιτας. Αν πίνετε νερό την ώρα του φαγητού, τα υγρά θα απορροφηθούν γρήγορα και νωρίτερα από τη τροφή που δεν θα έχει προλάβει να χωνευθεί και το μέγεθος του στομαχιού σας θα αλλάξει απότομα δημιουργώντας αίσθηση πείνας. Αντίθετα, αν όλη η παραπάνω τροφή πολτοποιείται σε μια γευστική σούπα, τα υγρά θα απορροφηθούν με πιο αργό ρυθμό από πριν, το στομάχι σας θα παραμείνει σχεδόν ίδιο σε μέγεθος και θα νοιώθετε μια χαρά.

Σημειώνουμε ό,τι τρώμε σε μια ατζέντα. Είναι ένας απλούστατος τρόπος να συνειδητοποιήσουμε και να ελέγξουμε την κατάποση μας. Το ίδιο είναι να ξέρεις ότι ένας καφές έχει 10 θερμίδες ενώ ένας καπουτσίνο 100 ; Έχουμε μια οργάνωση σ’αυτά που τρώμε ώστε να παίρνουμε περισσότερο φαγητό με λιγότερες θερμίδες.

Ένα άλλο κόλπο είναι να μειώσουμε το μέγεθος του πιάτου μας γιατί δύσκολα αντιστεκόμαστε σε ό,τι βλέπουμε μπροστά μας. Περνώντας από ένα πιάτο 30 εκ. σε ένα άλλο 25 εκ. μειώνουμε κατά 22% την ποσότητα τροφής που λαμβάνουμε.

Προσέξτε τον ύπνο και το στρες. Η έλλειψη του πρώτου και η παρουσία του δεύτερου, δημιουργούν μεγαλύτερη στέρηση της όρεξης. Και αυτό δεν είναι καλό.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.