Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εικόνες επιστήμης (1): ο κοχλίας και ο Πύργος της Βαβέλ

Δώδεκα ελικοειδείς γραμμές, μια ενιαία κίνηση περιτύλιξης. Μια σπειροειδής μορφή από σάρκα, ο κοχλιαίος, το μέρος του έσω ωτός όπου ο εξωτερικός αέρας εισορμά σαν ανεμοστρόβιλος. Τα 18 χιλιάδες κύτταρα που το επιστρώνουν απαντούν στις δονήσεις του αέρα. Γεννούν ηλεκτρικά σήματα που τρέχουν κατά μήκος των νεύρων, μπαίνουν σιωπηλά στον εγκέφαλο για να μετατραπούν σε ήχο. Ένα σχήμα από όπου συλλέγουμε και φιλτράρουμε τη βοή του κόσμου για να του δώσουμε νόημα.

Ο πύργος της Βαβέλ ζωγραφισμένος από τον Μπρέγκελ τον πρεσβύτερο. Μια σπειροειδής μορφή από πέτρα. Ημιτελής, εγκαταλελειμμένη μεταξύ γης και ουρανού. Ο Αιώνιος, όπως περιγράφει η Παλαιά Γραφή, σκόρπισε τη σύγχυση καθώς κάθε οικοδόμος του πύργου άρχισε ξαφνικά να μιλάει μια διαφορετική γλώσσα και η διαδικασία ανέγερσης του πύργου διεκόπη.

Ένα ίδιο σχήμα μπορεί να δώσει νόημα, να τακτοποιήσει, να δημιουργήσει δεσμούς, να εισάγει στον κόσμο ή αντίθετα σαν τον πύργο της Βαβέλ, να σκορπίσει αντί να συγκεντρώσει, να καλλιεργήσει το ακατάληπτο και να σπείρει τη διχόνοια.

.

.

Πηγή: Universcience | Μετάφραση: Φαίδρα Σίμιτσεκ

Σχολιάστε το άρθρο

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Πάρα πολύ ωραία ιδέα να συνδυαστούν οι διάσημοι πίνακες με εικόνες της επιστήμης. Αυτό το έργο είναι καταπληκτικό με τις λεπτομέρειές του καθώς και όλα τα έργα του Μπρέγκελ. Και μια που μιλήσαμε πρόσφατα για το Μουσείο Γκουγκεγχάϊμ της Ν.Υόρκης, το κτίσμα του πίνακα μου θυμίζει το σχήμα του.

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Ναι όντως. Ξετρελάθηκα που βρήκα μια τέτοια ποιοτική σειρά, η μια συσχέτιση καλύτερη απ’την άλλη. Θα μεταφράζω μια για κάθε Δευτέρα 🙂

 • Μίνα Καραγιάννη

  Μιας και η Λητώ ανέφερε το αγαπημένο της Gu που θυμίζει κοχλία, αξίζει να δούμε ότι ο Frank Lloyd Wright με το σχέδιο του αυτό χρησιμοποίησε την πλαστικότητα των μορφών της φύσης στην Αρχιτεκτονική. «Ιt was to make the building and the painting an uninterrupted, beautiful symphony such as never existed in the World of Art before.» In conquering the static regularity of geometric design and combining it with the plasticity of nature. Ο κοχλίας είναι αγαπημένο μοτίβο στην Αρχιτεκτονική. Ο Gaudi που αγαπούσε πολύ την καμπύλη έδωσε το σχήμα του κοχλία στην σκάλα της Σαγράδα Φαμίλια στην Βαρκελώνη.
  http://www.gwarlingo.com/wp-content/uploads/2012/02/Spiral-Staircase-Gaudi-550×412.jpg

 • Μίνα Καραγιάννη

  Αυτό είναι που λένε οι αναγνώστες σας ότι το P&I είναι τροφή για σκέψη!
  BTW ωραίος ιστοχώρος, κρίμα που είναι μόνο στα γαλικά…
  Merci!!!

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Λες για το universciences;
   Θα μεταφράζω μια θεματική κάθε βδομάδα για να μην έχετε παράπονο!

 • Μίνα Καραγιάννη

  Δεν έχουμε παράπονο.
  Περιμένουμε τι θα γίνει στο επόμενο επεισόδιο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.