Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Οι άστεγοι σ’ένα πολυτελές ξενοδοχείο

Στο κέντρο των Βρυξελλών, κοντά στην περίφημη Γκραν Πλας, ένα κανονικό ξενοδοχείο ονόματι Μότσαρτ, προσφέρει κάθε χειμώνα ορισμένα δωμάτιά του σε αστέγους. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, τον Ahmed Ben Abderrahmane, ο οποίος με την βοήθεια του προσωπικού του, δίνει την ευκαιρία στην διάρκεια της λιγότερο τουριστικής περιόδου αλλά και της πιο κρύας εποχής, σε ορισμένους ανθρώπους να «ανασυνταχθούν» κοινωνικά και οικονομικά. Η φιλανθρωπική του φιλοσοφία τον έκανε κάπως «γραφικό» στα μάτια των άλλων συναδέλφων του αλλά το κοινό και ο Τύπος τον συμπάθησαν και προέβαλαν το έργο του.

Οι υπόλοιποι ένοικοι του ξενοδοχείου, οι κανονικοί πελάτες, δεν ενοχλούνται από αυτή την ιδιορρυθμία, αντιθέτως την επικροτούν. Η ίδια η βασίλισσα του Βελγίου καθώς και ο πρωθυπουργός της χώρας τον υποστηρίζουν. Όσο για τον Abderrahmane το μόνο που ζητάει από τους αστέγους που μένουν στο πολυτελές ξενοδοχείο του είναι να μην κάνουν πολλή φασαρία και να μην ενοχλούν τους άλλους πελάτες. Η τιμή ενός μονόκλινου δωματίου γι’αυτούς τους τελευταίους είναι 90 ευρώ τη βραδιά.

Για τους νεαρούς αστέγους ενδιαφέρθηκε ένας συνομήλικός τους, ο Αμερικανός Wil Reynolds, ο οποίος στις 15 Νοεμβρίου εγκατέλειψε τις ανέσεις του σπιτιού του και για μια βραδιά κοιμήθηκε στο ύπαιθρο προκειμένου να κινητοποιήσει τους γνωστούς, τους φίλους, τους αγνώστους, γύρω από το κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Πρόθεσή του ήταν να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι μέχρι τα 17 τους χρόνια, η πολιτεία στις ΗΠΑ φροντίζει τα παιδιά που δεν έχουν στέγη, αλλά από τα 18 και μετά τα αφήνει στην τύχη τους. Η κίνησή του ήταν συμβολική αλλά είχε σημαντικό αντίκτυπο αφού κατάφερε να συγκεντρώσει δωρεές ύψους 10 χιλιάδων δολλαρίων για την ενίσχυση του Covenant House, ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που φροντίζει αυτή την ταλαιπωρημένη ομάδα του πληθυσμού.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Η πρωτοβουλία αυτή νομίζω ότι έχει να κάνει με τη μουσουλμανική θρησκεία του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου (είναι Μαροκινός).
  Η αντίληψη για την επιχειρηματικότητα/ τους τόκους/ τον δανεισμό και τη χρήση των κερδών είναι διαφορετική στις μουσουλμανικές χώρες από ότι στη Δύση επειδή το κάθε τραπεζικό προϊόν πρέπει να συμφωνεί με τον ισλαμικό νόμο.
  Διάβαζα με ενδιαφέρον ένα σχετικό ρεπορτάζ και πώς οι ισλαμικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν ένα μοντέλο λειτουργίας πιο υγιές από αυτό που ξέρουμε εδώ. Σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον.
  Θα το ψάξω και άλλο και ίσως ετοιμάσω ένα άρθρο.

 • Πολύ ενδιαφέρον. Το πρόβλημα υπάρχει πάντα και παντού. Εκείνοι που το ανακουφίζουν λέγονται γραφικοί, εκείνοι που το αναπαράγουν λέγονται πολιτικοί, εκείνοι που αδιαφορούν λέγονται άνθρωποι – της διπλανής πόρτας. Και το πρόβλημα είναι ότι τόσες χιλιάδες χρόνια ανθρώπινη ιστορία, τόση γνώση, τόση επιστήμη, τόση εξέλιξη τους τελευταίους αιώνες και δεν τα ‘χουμε καταφέρει να το λύσουμε – όπως και πολλά άλλα, άλλωστε. Αναρωτιέμαι: άραγε, πόσο φυσικό είναι να ζουν οι άνθρωποι, η μια γενιά μετά την άλλη, σ’ ένα διαρκές κι επαναλαμβανόμενο déjà vu?

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Με έχει απασχολήσει και εμένα αυτό που λες Αίγλη. Φαίνεται ότι είναι στη φύση των ανθρώπων: δεν μπορούν να σκεφτούν ή να πραγματοποιήσουν ένα διαφορετικό πρότυπο ζωής, αν και κατά καιρούς έχουν υπάρξει φιλόσοφοι που έχουν προτείνει κάτι άλλο. Πρόσφατα έλαβα ένα μέϊλ με φωτογραφίες ανθρώπων που ζουν στους υπονόμους του Λας Βέγκας, σύγχρονοι τρωγλοδύτες. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι έγκυρο, αν πράγματι αληθεύει ή αν πρόκειται για φωτομοντάζ. Αν ισχύει, πάντως, είναι δραματικό. Και σίγουρα δεν είναι το μόνο δραματικό που συμβαίνει στον κόσμο
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1326187/Las-Vegas-tunnel-people-How-1-000-people-live-shimmering-strip.html

 • αυτό που βρίσκω καταπληκτικό είναι ότι, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερό τους

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.