Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Βιβλιοθεραπεία | Συνταγογραφώντας λογοτεχνικές επιλογές (3)

-ΔΙΑΓΝΩΣΗ-

Κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου

-(ΒΙΒΛΙΟ)ΘΕΡΑΠΕΙΑ-

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα (Μ. Χάντον)

Ο ήρωας του βιβλίου προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα«, βάζει τον αναγνώστη στη συλλογιστική του μαγεύοντάς τον με την οπτική του. Νιώθει μαζί του την περιπέτειά του καθώς τον «αποπλανεί» με τη δράση της ιστορίας του. Η ροή του βιβλίου τρέχει σαν νερό που ξεδιψά τον αφυδατωμένο ταξιδιώτη. Με αρκετές δόσεις συγκίνησης και ενσυναίσθησης. Και όπως τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, το βιβλίο φτάνει στο τέλος του. Χωρίς περιττές λέξεις, χωρίς παράταιρες εικόνες.

Μέσω της ταύτισης με τον ήρωα ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης ενός παιδιού με αυτισμό. Συνδέεται με τη διαφορετικότητα του άλλου και καταφέρνει να δώσει «λογική» εξήγηση σε συμπεριφορές που πριν του έμοιαζαν δυσνόητες. Το βιβλίο μπορεί να γίνει αφορμή ευαισθητοποίησης στη γεφύρωση της επικοινωνίας όχι μόνο με τα «μη φυσιολογικά» παιδιά, αλλά με κάθε άνθρωπο.

– ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ –

Mε δύο κεφάλαια/ημέρα ο αναγνώστης πλησιάζει όλο και περισσότερο τη διαφορετική συμπεριφορά του άλλου. Κατά την ολοκλήρωση του βιβλίου θα έχει καταφέρει να αλλάξει την ταμπέλα που βάζει στους άλλους. Το «περίεργος» θα μετατραπεί σε «ιδιαίτερος» και το «παράξενος» σε «μοναδικός»

Για περισσότερες συνταγογραφήσεις, πληκτρoλογήστε «βιβλιοθεραπεία» στο πεδίο αναζήτησης της σελίδας, ή κάν’τε κλικ στο #βιβλιοθεραπεία

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.