Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

H οικολογία τους και η «δική μας» | Αντρέ Γκορζ

Ο φιλόσοφος και οραματιστής André Gorz (Αντρέ Γκορζ) είχε προβλέψει σ’αυτό το κείμενο, που δημοσιεύθηκε το 1974, την ανάκτηση του κινήματος της οικολογίας από τη Βιομηχανία και τους χρηματιστηριακούς κύκλους – δηλαδή από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Να σταματήσουμε να αναρριχόμαστε ψηλότερα από τους άλλους.

Το να αναφέρεται κανείς στην οικολογία, είναι σαν να αναφέρεται στο δικαίωμα δημοκρατικής ψήφου κάθε πολίτη. Ή στην αργία της Κυριακής. Αρχικά, όλοι οι «αστοί», όλοι οι υποστηρικτές της «τάξης» θα σας πουν ότι θέλετε την καταστροφή τους. Τη νίκη της αναρχίας και του σκοταδισμού. Ενόσω όμως θα εντείνεται η διεκδίκηση και η λαϊκή πίεση θα γίνεται αφόρητη, θα σας χαρίσουν αυτό που σας είχαν αρνηθεί. Στην ουσία όμως τίποτα δεν θα έχει αλλάξει.

Το να λαμβάνει κανείς υπ’όψιν τις οικολογικές απαιτήσεις, συνεχίζει να δημιουργεί πολλούς «εχθρούς» στον χώρο της εργοδοσίας. Όμως, το γεγονός ότι ήδη αρκετοί «καπιταλιστές» έχουν ενστερνιστεί την οικολογική μεταστροφή, δίνει σοβαρές πιθανότητες ευρύτερης αποδοχής της οικολογίας από τις χρηματιστηριακές δυνάμεις.

Είναι καλύτερα λοιπόν από εδώ και στο εξής να μην κρυβόμαστε. Ο αγώνας για οικολογική στροφή δεν αποτελεί αυτοσκοπό, μονάχα ένα ενδιάμεσο στάδιο. Η οικολογική στροφή μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στον καπιταλισμό. Να τον αναγκάσει να αλλάξει. Ύστερα όμως από πολύκαιρη αντίσταση, τη χρήση βίας και «πονηρούς» χειρισμούς, θα υποχρεωθεί να υποκύψει διότι το οικολογικό αδιέξοδο θα είναι μη διαπραγματεύσιμο. Ο καπιταλισμός θα εντάξει στον κορμό του την οικολογική «παράμετρο» όπως έχει ήδη ενσωματώσει τόσες άλλες.

Για τον λόγο αυτό πρέπει ευθύς εξ αρχής να αναρωτηθούμε με ειλικρίνεια : τι θέλουμε πραγματικά; Έναν καπιταλισμό που θα προσαρμοστεί με χαλαρότητα σε δεσμεύσεις οικολογικού χαρακτήρα, ή μια οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική επανάσταση που θα καταργήσει τις δεσμευτικές αρχές του καπιταλισμού, θέτοντας σε νέες βάσεις τη σχέση του ατόμου με την κοινότητά του, το Περιβάλλον και την ίδια τη Φύση; Μεταρρύθμιση ή ρήξη;

Προς Θεού μην απαντήσετε ότι αυτό το ερώτημα είναι δευτερεύον. Ότι η καίρια διάσταση του ερωτήματος είναι να μην καταστρέψουμε τον πλανήτη σε βαθμό που να γίνει «μη- κατοικήσιμος» ! Ούτε το ίδιο το θέμα της επιβίωσής μας μπορεί να τεθεί ως αυτοτελής σκοπός. Αξίζει άραγε [όπως αναρωτιέται ο Ivan Illich], να επιζήσει κανείς σε «έναν κόσμο που θα έχει μεταμορφωθεί σε πλανητικό νοσοκομείο, πλανητικό σχολείο, πλανητική φυλακή και όπου η κύρια ενασχόληση των μηχανικών του πνεύματος θα είναι να δημιουργούν ανθρώπους προσαρμοσμένους σε αυτή τη συνθήκη» ; (…)

Καλύτερα να προσπαθήσει κανείς να ορίσει ευθύς εξ αρχής για ποιο πράγμα παλεύουμε και όχι μόνο σε τι εναντιωνόμαστε (…).

.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  le Monde Diplomatique τον Απρίλιο του 2010.
Η μετάφρασή του στα ελληνικά είναι της Ελένης Πανούση.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Je ne crois pas. Je n’ai rien trouvé sur google.gr alors si ça te fait plaisir,oui bien sûr! Merci beaucoup!

 • Panousi Eleni

  Phaedra merci de me confirmer que tu as recu, ou bien je vais te le renvoyer sur ton mail perso.
  Il se peut que vouliez changer des choses, si c le cas pas de pb evidemment. J espere que c est assez pres d’un resultat final acceptable par vous.
  Bises

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.