Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο φωτογράφος Λουίς Ραμόν Μαρίν στην Αθήνα

Ο Λουίς Ραμόν Μαρίν μπορεί να θεωρηθεί πρωτοπόρος σε πολλά σημεία του επαγγέλματος του φωτογράφου. Ήταν από τους πρώτους φωτογράφους που βγήκαν στο δρόμο με την κάμερά του και προμήθευε φωτογραφίες σε περιοδικά κι εφημερίδες, κάτι που τον κατατάσσει επομένως μεταξύ των πρώτων φωτορεπόρτερ. Τόλμησε επίσης να πάρει την φωτογραφική του μηχανή στα ύψη για να κάνει πρώτος εν έτει 1913 αεροφωτογραφίες στην Ισπανία, μόλις μια δεκαετία αφ’ότου είχε ξεκινήσει η ανάπτυξη της αεροπορίας! Ακολούθησε την βασιλική οικογένεια και στις διακοπές της, κάλυψε την επικαιρότητα της χώρας σε πολιτικά και πολιτιστικά θέματα. Δημοσίευε περισσότερο απο χίλιες εικόνες τον χρόνο… Έβρισκε ακόμα ευκαιρία να στρέψει τον φακό του προς τα ανώνυμα πρόσωπα του δρόμου… Η ποικιλία των θεμάτων δείχνει πόσο παθιασμένος ήταν με τη δουλειά του, απ’όπου και να βρισκόταν, σε αυτοκίνητο, σε μηχανή ή σε αεροπλάνο, κατάφερνε πάντα να επιστρέψει με εικόνες. Να μη ξεχνάμε πως η τότε φωτογραφική μηχανή ζύγιζε κάμποσα κιλά!

Η συζυγός του έκρυψε το αρχείο του (περίπου 18000 αρνητικά!) στους τοίχους της κουζίνας της για δεκαετίες μετά τον ισπανικό εμφύλιο απο φόβο μην καταστραφεί λόγω του πολιτικού περιεχομένου του. Η κόρη του Μαρίν το χάρισε στην Pablo Iglesias Foundation που το ψηφιοποίησε και το αναπαλαίωσε. Το αποτέλεσμα είναι μία διεθνής έκθεση που ταξιδεύει και βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι 21 Δεκεμβρίου.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Έχει, λοιπόν, πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στην Αθήνα αυτή την εποχή. Έκθεση Γύζη, συνάντηση του Βιο-cafe, Φεστιβάλ αισιόδοξων ιδεών και αυτή την έκθεση που φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Μπράβο στο Ινστιτούτο Θερβάντες, κάνει καλή δουλειά. Για την ιστορία να πούμε ότι ο Θερβάντες, ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη, πήρε μέρος στη ναυμαχία της Ναυπάκτου που έγινε το 1571 και κατά την οποία ο τουρκικός στόλος ηττήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις των διαφόρων ιταλικών κρατιδίων και της Ισπανίας. Αν και άρρωστος με πυρετό, ο Θερβάντες θέλησε να πάρει μέρος στη ναυμαχία και πολέμησε ηρωικά πάνω στο πλοίο «Μαρκησία». Δέχτηκε τρεις σφαίρες, εκ των οποίων τις δύο στο στήθος. Η τρίτη έγινε αιτία να μείνει το αριστερό του χέρι παράλυτο. Αξίζει ν’αναζητήσετε στην Βικιπαίδεια στοιχεία από την περιπετειώδη ζωή του. Ευχαριστούμε Ήρα γι’αυτή την ανάρτηση!

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Μπράβο και σε σένα Λητώ που δίνεις πάντα μια διαφορετική ανάγνωση των πραγμάτων.
    Ωραία παραδείγματα ανθρώπων ο Μαρίν και ο Θερβάντες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.