Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο κρυμμένος θησαυρός των ωκεανών

Σε όλες τις θάλασσες του κόσμου ζει ένας πληθυσμός μικροσκοπικού μεγέθους, το πλαγκτόν. Είναι η βασική τροφή όλης της υποθαλάσσιας ζωής, η βάση όλων των τροφικών αλυσίδων αλλά και ο κυριότερος μοχλός οξυγόνωσης των θαλασσών και της ατμόσφαιρας. Βακτήρια, πρωτόζωα, καρκινοειδή, μικροσκοπικά φύκια του ενός κυττάρου ή αλυσίδες πολλαπλών κυττάρων, μαλάκια κ.τ.λ απαρτίζουν αυτόν τον κόσμο που επιπλέει παθητικά καθώς αδυνατεί να αντισταθεί στα ρεύματα του νερού.

Ανάμεσα σε δυο στρώματα νερού, είναι το φυτοπλαγκτόν που προσλαμβάνει το φως του ήλιου, κάνει φωτοσύνθεση, παράγει οξυγόνο και πολλαπλασιάζεται. Από κάτω, πιο βαθιά, το ζωοπλαγκτόν περιμένει τη νύχτα για να ανέβει σε κάθετες κινήσεις σαν φωσφορίζουσες πυγολαμπίδες και να τραφεί στο πράσινο λιβάδι του φυτοπλαγκτού.

Νέες τεχνικές βιντεοσκοπήσεις φέρνουν στο φως το μικροσκοπικό οικοσύστημα του ωκεανού και αναδεικνύουν την εκπληκτική τους ομορφιά και συνθετικότητα. Το παρακάτω βίντεο είναι έργο της βιολόγου Tierney Thys και του Christian Sardet (CNRS/Tara Oceans), Noé Sardet και Sharif Mirshak οι οποίοι χρησιμοποίησαν λήψεις από το footage Plankton Chronicles project για να δημιουργήσουν μια ταινία που εξάπτει τη φαντασία και τρέφει τον θαυμασμό γι’αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.