Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Βιο-café #1: απολογισμός συνάντησης (updated)

Πρώτο μέρος:

Download

Δεύτερο μέρος:

Download

Τρίτο μέρος:

Download

Τέταρτο μέρος:

Download

Ολόκληρο:

Download

Tην ονειρευτήκαμε σε πείσμα των καιρών, τη σχεδιάσαμε όσο καλύτερα γινόταν και η πρώτη συνάντηση του βιο-café με θέμα “υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – ένα παιδί με οποιοδήποτε κόστος; ” έγινε πραγματικότητα την περασμένη Παρασκευή 23/11! Μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων και του People & Ideas.

Προσκεκλημένοι ήταν o κος Χάρης Καζλαρής, PhD, κλινικός εμβρυολόγος και επιστημονικός σύμβουλος, ο κος Τάκης Βιδάλης, PhD, δικηγόρος Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και η κα Αγγελική Μπαλασοπούλου, υπεύθυνη Εργαστηρίου γενετικής- προγεννητικού ελέγχου, Κέντρο Αναφοράς Μεσογειακής Αναιμίας, στο Λαϊκό. Η κα Ευαγγελία Μαυρικάκη, PhD, βιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είχε την ευγενή καλωσύνη να συντονίσει την όλη συζήτηση.

Μέσα σε δυο ώρες ξετυλίχτηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ευχάριστη συνάντηση: ο φιλόξενος χώρος του βιβλιοπωλείου του Free thinking zone, το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και η προσωπικότητα των προσκεκλημένων ευνόησαν την αμεσότητα της συνάντησης.

Στις δεκάλεπτες εισηγήσεις τους, οι προσκεκλημένοι έδωσαν περισσότερο έμφαση στο να θέτουν ερωτήματα παρά στο να δίνουν έτοιμες απαντήσεις , ενώ τόνισαν σε κάθε ευκαιρία τις βιοηθικές προεκτάσεις των διαφόρων ζητημάτων.

Εν συντομία, αναφέρθηκαν στο θέμα της γονιμότητας μετά θάνατον δηλαδή στην εφαρμογή της ΙΥΑ σε γυναίκα με χρήση σπέρματος του θανόντος συζύγου της και τι σημαίνει αυτό, στα παιδιά-σωτήρες που “προγραμματίζονται” για να είναι οι ιστό-συμβατοί δότες ενός μεγαλύτερου αδελφού με γενετικό νόσημα – δυο περιπτώσεις που παραβιάζουν το πνεύμα του νόμου που θέλει η εφαρμογή της ΙΥΑ να γίνεται μόνο σε υπογόνιμα άτομα-.

Συζητήθηκε η ασφάλεια και η αξιοπιστία της διαδικασίας της ΙΥΑ και οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που γεννιούνται από αυτήν: υπάρχουν σημεία κατά την in vitro διαδικασία που αφήνουν περιθώριο για διαφορετικές επιγενετικές αλλαγές από αυτές που γίνονται κατά τη φυσιολογική γονιμοποίηση. Αναφέρθηκε το αυξανόμενο ποσοστό δυσπλασιών στα έμβρυα που δημιουργούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση. Εξήγησαν όμως τη δυσκολία ή την αδυναμία αξιολόγησής της μεθόδου σε ευρύτερη κλίμακα -η σύγκριση μεθόδων, άρα αποτελεσμάτων μεταξύ κέντρων είναι εξαιρετικά σύνθετη- και κατ’επέκταση η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων είναι επισφαλής. Τόνισαν επίσης ότι χρειάζεται να περάσουν ακόμα 50 ή 60 χρόνια, μέχρι τα σημερινά παιδιά της ΙΥΑ να φτάσουν σε γεροντική ηλικία, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι όποιες επιγενετικές αλλαγές έχουν συμβεί κατά τη διαδικασία σύλληψής τους.

Καθ’όλη τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκαν στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, όπως για παράδειγμα στην έλλειψη ελεγκτικού οργάνου παρά την ύπαρξη σχετικού νομοθετικού πλαισίου με αποτέλεσμα την ελλιπή εφαρμογή του νόμου. Μάθαμε με έκπληξη τον αστρονομικό αριθμό κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα συγκριτικά με τον πληθυσμό και τα Ευρωπαϊκά δεδομένα , ενώ η υπογονιμότητα είναι διαχρονικά σταθερή στο 15% . Αναφέρθηκε επίσης ότι, κατά παράβαση του νόμου, δεν υπάρχει εθνική καταγραφή της ΙΥΑ, πράγμα που προκαλεί σωρεία προβλημάτων όπως είναι η πιθανή αιμομιξία ανάμεσα σε παιδιά της ανώνυμης δωρεάς σπέρματος. Τέλος, τονίστηκε ότι η σημερινή κατάσταση της τεχνολογίας επιτρέπει μια πιο ήπια προσέγγιση και με μικρότερο κόστος.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά τεσσάρων βιβλίων στο κοινό.

Σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμο και το ηχητικό αρχείο.

Photos credits: Frame[out]

Σχολιάστε το άρθρο

 • Μαρία Τσοπανομίχαλου

  Παραβρέθηκα στην εκδήλωση και ήταν πραγματικά όμορφη και ως προς την οργάνωση και ως προς το χώρο…Οι εισηγητές ήταν καταρτισμένοι και λιτά περιεκτικοί, όπως έπρεπε. Πολύ θετικές εντυπώσεις, ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τις θετικές σας εντυπώσεις και σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
   Θα σας κρατήσουμε ενήμερη για τις μελλοντικές συναντήσεις του βιο-café και θα χαρούμε να σας ξαναδούμε!

 • Panousi Eleni

  Εξαιρετική διοργάνωση! Εξαιρετικοί εισηγητές!

  Στη συνάντηση αναπτύχθηκε προσωπική επαφή, υπήρξε σε βάθος ενημέρωση με πολύ σεβασμό στο θέμα, σε έναν πολύ ανθρώπινο κύκλο, όπου είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να παρευρεθούν ως «απλοί πολίτες».

  Επειδή ως «απλοί πολίτες» χρησιμοποιούμε τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρει η Επιστήμη και η ίδια η Ζωή, παίρνουμε συχνά θέση χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε σφαιρικά, έχουμε ανάγκη τέτοιες πρωτοβουλίες.
  Ευχαριστούμε για τον Χώρο Ανταλλαγής που δημιουργήσατε για μας!!!

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Νομίζω ότι είχε εισαγωγικά που δεν του άρεσαν… Δεν ξέρω αλλά τώρα είναι εντάξει.
   Σε κερδίσαμε λοιπόν ως ακροάτρια! Χαίρομαι ιδιαίτερα και επίσης που ο εκλαϊκευτικός σκοπός μας πέτυχε.
   Εμείς σ’ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου και τον ενθουσιασμό!

 • Pingback: Πορτραίτα επιστημόνων: Δρ Χάρης Καζλαρής — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.