Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Βιβλιοθεραπεία | Συνταγογραφώντας λογοτεχνικές επιλογές (5)

-ΔΙΑΓΝΩΣΗ-

Η διαχείριση των παρορμήσεων, οι επιλογές στον έρωτα και οι προκλήσεις στις ανθρώπινες επαφές

-(ΒΙΒΛΙΟ)ΘΕΡΑΠΕΙΑ-

Γέλιο στο σκοτάδι (V. Nabokov)

Σε αυτή την ιστορία ένας άντρας αφήνεται στη περιπέτεια του έρωτα και παραδίδεται στο αλόγιστο πάθος του. Η παρόρμησή του είναι πιο δυνατή από τη λογική του. Το τέλος θα προδώσει τις επιλογές του. Στο βιβλίο αυτό εγείρονται προβληματισμοί για τον τρόπο που αξίζει κάποιος να ζήσει τον έρωτα, για την εναντίωση στις συμβάσεις και τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Είναι πάντα οι επιλογές ευεργετικές; Ποιος κρίνει το σωστό και ποιος το λάθος; Μέσα από μια αφήγηση μυστηρίου ο πρωταγωνιστής μας παρασύρει στις προκλήσεις της ζωής. Η αποπλάνηση της γοητείας μπορεί να γίνει ένα μάθημα αυτογνωσίας.

– ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ –

Δύο κεφάλαια την ημέρα μπορούν να οδηγήσουν τον αναγνώστη σε ταύτιση με τον ήρωα. Μέσα από το καθρέφτισμα αυτό κάθε αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί τις στιγμές που βρέθηκε ο ίδιος αντιμέτωπος με τις παρορμήσεις του.

Για περισσότερες συνταγογραφήσεις, πληκτρoλογήστε «βιβλιοθεραπεία» στο πεδίο αναζήτησης της σελίδας, ή κάν’τε κλικ στο #βιβλιοθεραπεία

Σχολιάστε το άρθρο

 • Λητώ Σεϊζάνη

  http://www.lrb.co.uk/v34/n11/vladimir-nabokov/the-university-poem

  Ένα ποίημα, γραμμένο στα ρώσικα και μεταφρασμένο στα αγγλικά από τον γιο του Ναμπόκοφ, Ντμίτρι, διαβάζει ο R.Fiennes. Το ποίημα έχει την πλοκή και το μέγεθος ενός μυθιστορήματος και αναφέρεται σε μια ερωτική ιστορία με φόντο μια «πολύ βαρετή πόλη με παλιό πανεπιστήμιο».

  • Σταυρούλα Σανίδα

   Αγαπητή Λητώ,

   Ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα προσθήκη!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.