Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εικόνες επιστήμης (4) | O Κλιμτ και τα οστεοκλαστικά κύτταρα

Κόκκινες και ροζ κηλίδες. Είναι τα λουλούδια που ζωγράφισε ο Γκούσταβ Κλίμτ το 1905 στον πίνακά του «Τριανταφυλλιές κάτω από τα δέντρα». Αυτό το τοπίο, όπως όλα όσα φιλοτέχνησε εκείνη την εποχή, μαρτυρούν μια όλο και μεγαλύτερη αφαιρετική ανάγκη έκφρασης στην τέχνη του.

Άλλα χρωματιστά σημάδια, για ένα άλλο έργο. Ένα εσωτερικό τοπίο τώρα, ζωντανό, μέσα μας.

Είμαστε όλοι, πέρα από τις επιφανειακές μας διαφορές, ένα τοπίο αποτελούμενο από μικροσκοπικά “ζωντανά όντα” όπως λέει η μικροβιολόγος Lynn Margoulis.

Και αυτό ισχύει και εδώ, στο κέντρο των οστών μας, σε συνεχή διαδικασία αποδόμησης και αναδόμησης. Είναι τα οστεοκλαστικά κύτταρα, αυτά με το κόκκινο χρώμα, που ευθύνονται για την αποδόμηση. Και αυτή η εικόνα μαρτυρεί μια έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και αναρρόφησης του οστού.

Εξωτερικό τοπίο που αποκαλύπτεται με την τέχνη, εσωτερικό τοπίο που αποκαλύπτεται από την επιστήμη.

.

Πηγή: Universcience | Μετάφραση: Φαίδρα Σίμιτσεκ.

Για περισσότερες εικόνες επιστήμης, πληκτρoλογήστε «εικόνες επιστήμης» στο πεδίο αναζήτησης της ιστοσελίδας.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.