Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πώς η τέχνη έφτιαξε τον κόσμο

Ένα ενδιαφέρον βίντεο του BBC από την σειρά «Πώς η τέχνη έφτιαξε τον κόσμο«. Αναφέρεται στην αρχαία ελληνική γλυπτική και στην εξέλιξή της μετά την αιγυπτιακή. Οι αρχαίοι Έλληνες καλλιτέχνες μελέτησαν με προσοχή τα χαρακτηριστικά του προσώπου καθώς και την κατασκευή του σώματος, και προσπάθησαν να τα αναπαραστήσουν με κάθε λεπτομέρεια και όχι χονδρικά όπως είχαν κάνει ώς τότε οι Αιγύπτιοι. Έφτιαξαν με τρόπο ρεαλιστικό το ανθρώπινο σώμα και έτσι η τέχνη μιμήθηκε τέλεια την ζωή.

Στη συνέχεια, όμως, και αφού είχαν φτάσει στο ζενίθ του ρεαλισμού, προφανώς αισθάνθηκαν πλήξη και στράφηκαν προς την υπερβολή -την χαρακτηριστική έκφανση της τέχνης στράφηκαν προς την υπερβολή -την χαρακτηριστική έκφανση της τέχνης και μια ανάγκη έμφυτη στον άνθρωπο όπως εξηγεί ο διάσημος καθηγητής νευροεπιστήμονας, V.S. Ramanchandran. Σε κάτι «πιο ανθρώπινο από το ανθρώπινο«, σύμφωνα με τον αφηγητή. Ο διάσημος γλύπτης της αρχαιότητας, ο Πολύκλειτος, αναζήτησε τρόπους να αναπαραστήσει τα σώματα των αθλητών εν κινήσει και το πέτυχε.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.