Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο Nick Cave συγγραφέας | The death of Bunny Munro

Ας διευκρινίσω κατ’αρχήν ότι ο τίτλος δεν κρύβει ειρωνεία, δεν παραπέμπει σε εκφράσεις όπως «Ο Καραγκιόζης γιατρός» ή «ο Καραγκιόζης αστροναύτης». Ο Nick Cave που ώς τώρα τον ξέραμε σαν έναν πολύ καλό συνθέτη, στιχουργό, τραγουδιστή, καθιερώνεται πλέον και σαν πεζογράφος. Το μυθιστόρημά του The death of Bunny Munro αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που μένει χήρος. Μια παρόμοια ιστορία υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα, αφηγήθηκε ο Sandro Veronesi στο βιβλίο του Ήρεμο χάος και πιο πρόσφατα ο Ελβετός Martin Suter στο «Ο χρόνος, ο χρόνος». Ωστόσο, ο ήρωας του Nick Cave, ο Bunny Munro, ένας πλασιέ καλλυντικών με αστείο όνομα, έχει ένα…μικρό ελάττωμα. Ως άλλος Καζανόβα επιδιώκει ν’αποκτήσει ερωτική σχέση με όποια γυναίκα βρεθεί μπροστά του. Το επάγγελμά του αναπόφευκτα του δίνει πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Δυστυχώς για εκείνον η αδυναμία του γίνεται μανία και όλη η ζωή του περιστρέφεται γύρω από τις ανατομικές λεπτομέρειες του άλλου φύλου, συχνά με δυσάρεστες συνέπειες για τον ίδιο.

Με τρόπο άμεσο, με γραφή ενδιαφέρουσα που σε τραβάει από το πρώτο κεφάλαιο, ο Nick Cave σκιαγραφεί έναν ήρωα που μπορεί παράλληλα να είναι γελοίος ή τραγικός. Ταυτοχρόνως το βιβλίο καυτηριάζει την σύγχρονη αγγλική κοινωνία ή τουλάχιστον την κατώτερη τάξη της που είναι παραδομένη αμαχητί σε μια τηλεόραση κακής ποιότητος, σε προσπάθειες εκ μέρους των γυναικών να δείξουν όμορφες και πιο νέες μέσω πλαστικών επεμβάσεων και σε μια παντελή έλλειψη ενδιαφερόντων εκ μέρους των νέων.

Αν αγαπάτε τους στίχους, τη μουσική και τη μοναδική βαθιά φωνή του Nick Cave, θ’ανακαλύψετε ότι και σαν συγγραφέας έχει κάτι να πει. Αν και σε γενικές γραμμές το βιβλίο θα μπορούσε να διαβαστεί ως πορνογραφικό και μόνο, χάρη στις κοινωνικές του προεκτάσεις, τις επιτυχημένες παρομοιώσεις του και τους καλά ζωγραφισμένους ήρωές του, «Ο θάνατος του Bunny Munro» ανήκει τελικά στον χώρο της λογοτεχνίας.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.