Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εικόνες επιστήμης (5) | Ο Κandinsky και το μιτοχόνδριο

Αριστερά ένα μιτοχόνδριο – μια από τις εκατοντάδες δομές που υπάρχουν μέσα στα κύτταρα μας και επιτρέπουν -από το οξυγόνο που εισπνέουμε- να παράγουμε την ενέργεια που μας είναι ζωτική. Μικρό σύμπαν στο σύμπαν των δεκάδων δισεκατομμυρίων κυττάρων που αποτελούν το σύμπαν του σώματός μας.

Τα μιτοχόνδρια είναι μακρινοί απόγονοι των βακτηρίων που πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια συνέβαλαν στη δημιουργία των κυττάρων που έδωσαν στη συνέχεια τα φυτικά και τα ζωικά κύτταρα. Κρατάμε μέσα μας το ζωντανό αποτύπωμα μιας αρχαίας συνάντησης που μας επέτρεψε πολύ αργότερα να εμφανιστούμε.

Σε μια αντανάκλαση πιο ζωντανών χρωμάτων, μια άλλη αποτύπωση ενός εσωτερικού κόσμου. Είναι η αφηρημένη σύνθεση του Vassily Kadinsky με τίτλο “Τακτοποιημένος σωρός”. Σχήματα που παραπέμπουν σε μικρούς ζωντανούς οργανισμούς κατοικημένοι από τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη.

Μικρόκοσμος ζωντανός που αποκαλύπτει η επιστήμη. Μικρόκοσμος φανταστικός που αποκαλύπτει η τέχνη.

Πηγή: Universcience | Μετάφραση: Φαίδρα Σίμιτσεκ.

Για περισσότερες εικόνες επιστήμης, πληκτρoλογήστε «εικόνες επιστήμης» στο πεδίο αναζήτησης της ιστοσελίδας.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Σε ολα τα παραδειγματα της σειρας οι ομοιοτητες ειναι εντυπωσιακες.
  Αυτο που δεν ειναι προφανες ειναι αν οι καλλιτεχνες ειδαν την πρωτη εικονα και εμπνευσθηκαν απο αυτην. Αν η απεικονιση του μιτοχονδριου προυπηρχε το εργου του Καντισκι βλεπουμε την πιθανοτητα. Σε οσα δεν προυπηρχε, ο συσχετισμος αποκτα αλλη δυναμικη.

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Καλησπέρα Μίνα.
  Οι πίνακες προϋπήρχαν των φωτογραφιών που είναι σύγχρονες.
  Φοβερό δεν είναι; Γι’αυτό μου αρέσει τόσο η σειρά.
  Για το συγκεκριμένο πίνακα του Kandinsky δεν μπόρεσα να βρω ολοκληρωμένη απεικόνιση του έργου του στο διαδίκτυο να την έβαζα παραπομπή. Στο σύνολό της που μπορείς να δεις στο γαλλικό βίντεο μοιάζει με ένα κύτταρο με εσωτερικές δομές.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.