Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το χρήμα

Μετά την ανάρτηση Να μιλάμε στον ενικό; όπου αναφερθήκαμε στη θέση που έχει η ευγένεια στη ζωή μας, ας δούμε κι άλλο ένα σχετικό θέμα.

Πριν την οικονομική κρίση, είχε ξεκινήσει μεταξύ ημών των Ελλήνων μια μόδα να λέμε ανοιχτά ο ένας στον άλλον πόσα χρήματα κερδίζουμε. Ενώ η καλή συμπεριφορά υπαγόρευε μέχρι τότε να μην γίνονται συζητήσεις περί χρήματος μεταξύ φίλων ή γνωστών, ξαφνικά νεόπλουτοι έμποροι και ακαλλιέργητα στελέχη εταιρειών που είχαν πιάσει την καλή, άρχισαν με επιδειξιομανία χωρίς όρια, να συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το ποιός κερδίζει περισσότερα, ποιός έχει μεγαλύτερο σπίτι, πολυτελέστερο εξοχικό, μακρύτερο σκάφος, πιο πολλές Φιλιππινέζες στη δούλεψή του και ούτω καθ’εξής.

Γιατί μέχρι τότε θεωρείτο η αναφορά στο χρήμα κάτι κακό; Μα ακριβώς γιατί είναι ένα μέσον συναλλαγής, κάτι που χρησιμοποιείται για αγορές. Από μόνη της η λέξη και η έννοια έχει κάτι το…αγοραίο. Ή ίσως, αντίθετα, η απέχθεια των παλαιότερων προς κάθε αναφορά στα λεφτά να είχε να κάνει με τον σεβασμό που έτρεφαν για τον ιδρώτα του προσώπου τους –ήθελαν να τον διαφυλάξουν, να μην τον εκθέσουν σε κοινή θέα.

Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν και πάλι. Όποιος έχει την τύχη ακόμα να μην είναι άνεργος, δεν κοκορεύεται για τον μισθό του. Είμαστε λαός ή του ύψους ή του βάθους. Από τη μια καυχιόμαστε υπέρμετρα και από την άλλη γινόμαστε μυστικοπαθείς ώς εκεί που δεν παίρνει άλλο.

Πριν την κρίση, είχε τύχει ν’ακούσω μια στιχομυθία μεταξύ μιας μητέρας και ενός παιδιού, ηλικίας δημοτικού.

Μαμά πόσα λεφτά βγάζει ο μπαμπάς;

Έχουμε πει Δημητράκη ότι αυτά δεν κάνει να τα ρωτάνε τα παιδιά. Δεν είναι ωραίο.

Πες τα κοπέλλα μου, μου ήρθε να πω στην άγνωστη μητέρα. Επί τέλους μια γυναίκα με αγωγή.

Τα τελευταία χρόνια δεν παύω να μένω άφωνη με το γεγονός ότι το χρήμα και οι συζητήσεις γύρω απ’αυτό είναι οι μοναδικές που μας ενδιαφέρουν.

«Πόσα βγάζεις, πόσα έβγαζες πριν τις περικοπές, πόσα σου έπαιρνε η εφορία παλιά, πόσα σου παίρνει τώρα;»

Ε, λοιπόν αυτά είναι πράγματα που δεν κάνει να τα ρωτάνε τα παιδάκια. Ούτε και οι μεγάλοι.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Πες τα Λητώ! Συμφωνώ απολύτως. Μπορεί να μιλήσω για το τι περικοπές μού έγιναν στο μισθό μου, γιατί αντανακλά τις σύγχρονες δυσκολίες και δίνει ένα μέτρο σύγκρισης, αλλά την ερώτηση «πόσα βγάζεις?» τη θεωρώ άκομψη και αδιάκριτη (εκτός αν γίνεται κατά την διάρκεια interview!).
    Βέβαια τώρα πια ίσως η πιο αδιάκριτη ερώτηση θεωρείται «δουλεύεις?». Αλλά προσωπικά δεν νομίζω πως είναι αδιάκριτη, γιατί είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι πλέον άνεργοι, και όχι από επιλογή. Και αν δεν μιλάμε και για ένα από τα πιό σημαντικά προβλήματα της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας, τι θα λέμε?

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Αγαπητή Ε., ευχαριστώ για το σχόλιο. Εννοείται ότι θα συζητάμε και πρέπει να συζητάμε για τα φλέγοντα θέματα της εποχής, γι’αυτό και τόνισα τις λέξεις «πριν την κρίση».

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.