Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Οι Μάγια, η αστρονομία και η καταστροφή του κόσμου

Αναμφίβολα, η 21η Δεκεμβρίου 2012 δεν σήμανε το τέλος του κόσμου ή την έλευση μεγάλων καταστροφών. Και αν οι μαντικές προβλέψεις είναι θολό τοπίο, το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό των Μάγια παραμένει.

Μεγάλοι παρατηρητές του έναστρου ουρανού, οι Μάγια περιέγραψαν τις κινήσεις των πλανητών με μεγάλη ακρίβεια. Παρατηρούσαν ιδιαίτερα τον πλανήτη Αφροδίτη καθώς η θεοποίηση των φυσικών φαινομένων ήταν μια πολύ σημαντική πλευρά της κουλτούρας τους. Αυτό φαίνεται και στην χρήση της αστρονομίας: περισσότερο από αστρονόμοι, ήταν αστρολόγοι. Επιδίωκαν, γιατί πίστευαν σ’αυτό, να μάθουν τον αντίκτυπο της φαινομενικής κίνησης των άστρων πάνω στη ζωή των ανθρώπων.

Από την κουλτούρα των Μάγια παραμένουν σήμερα πολλά ίχνη – πέρα από τη γλώσσα που αφορά μια ευρύτερη οικογένεια 30 γλωσσών που μιλιούνται ακόμα σήμερα. Είναι ναοί, παλάτια, στήλες με επιγραφές που άρχισαν να ανακαλύπτονται σταδιακά από τα μέσα του 19ου αιώνα. Η γραφή τους, λογοσυλλαβική , ήταν μια γνώση που κατείχαν λίγοι επίλεκτοι και εξυπηρετούσε κυρίως την ανάγκη να αφηγηθεί η ζωή των αρχόντων τους.

Πέρα από τα μνημεία χρησιμοποιούσαν επίσης codex από φλοιό δέντρων. Από την καταστροφική μανία των Ισπανών κατακτητών απέναντι στην κουλτούρα τους, διασώζονται σήμερα μόνο τρία τέτοια αντικείμενα. Βρίσκονται στην Μαδρίτη, στην Δρέσδη και στο Παρίσι και αφορούν μαντικά ημερολόγια. Το ένα από αυτά σχετίζεται με την περιβόητη 21η Δεκεμβρίου 2012.

Οι Μάγια μέτραγαν σε εικοστή βάση αντί της δεκαδικής βάσης που χρησιμοποιούμε εμείς σε μια ανάγκη αναγωγής των πάντων στον άνθρωπο (10 δάκτυλα των χεριών και 10 των ποδιών, μια πρακτική που παρεμπιπτόντως ακολουθούν και οι Εσκιμώοι). Το ημερολόγιο τους -απ’το οποίο δεν διασώζεται καμμία απεικόνιση- ήταν εξαιρετικά σύνθετης λειτουργίας. Συμπεριελάμβανε ένα συνδυασμό από δυο κύριους κύκλους, το tzolkin -μαντικός μετρητής 260 ημερών με κάθε μέρα από αυτό τον κύκλο να ονομάζεται με βάση ένα από 20 ονόματα και έναν αριθμό από το 1 έως το 13- και το haab -πιο κοντά στο ηλιακό ημερολόγιο, με 365 μέρες δηλαδή 18 μήνες 20 ημερών συν ένας μήνας 5 δυσμενών ημερών. Κάθε μέρα ημερολογίου haab είχε το όνομα ενός μηνός και έναν αριθμό από το 0 έως το 19.

Μια οποιαδήποτε ημερομηνία αποτελείτο έτσι από τον συνδυασμό αυτών των δυο κύκλων και μια ημέρα επαναλαμβανόταν μόλις κάθε 52 χρόνια. Για να ξεχωρίσουν αυτές τις επαναλήψεις, οι Μάγια εισήγαγαν επιπλέον και ένα τρόπο μέτρησης με αφετηρία την απαρχή του λεγόμενου Μεγάλου Κύκλου ή (Μεγάλος μετρητής ) διαρκείας 1 εκατομμυρίου και 872 χιλιάδων ετών , δηλαδή κάτι λίγο παραπάνω από 5 χιλιάδες χρόνια.

Η πολυπλοκότητα του συστήματος δυσχεραίνει εξαιρετικά την αντιστοίχιση του ημερολογίου των Μάγια με το γρηγοριανό ημερολόγιο. Έτσι η ημέρα «4 ahau 3 kankin» που αναφέρεται στον εν λόγω μαντικό codex είναι για τους Μάγια ημέρα του τέλος ενός μεγάλου κύκλου: μερικοί ερευνητές την τοποθετούν στις 21/12/2012 και άλλοι την τοποθετούν 208 μέρες μετά. Όπως αναφέρουν όμως, αυτή η ημερομηνία δεν προμηνύει καμμία καταστροφή αλλά ανακοινώνει την επιστροφή μιας θεότητας, του Bolonyocte, που ρόλο έχει να ξαναβάλει μπρος τον χρόνο σε έναν καινούργιο μεγάλο κύκλο. Μιλάει δηλαδή για αναδόμηση και όχι για αποδόμηση ή καταστροφή …

Πηγή: CNRS

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.