Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εικόνες επιστήμης (6) | Ο βαν Γκόγκ και το οστούν

Ολόκληρος ο ουρανός φαντάζει σαν ένας έναστρος αγρός όπου λυσσομανάει ο άνεμος. Κυκλική κίνηση των άστρων και του φεγγαριού, άσπρη ελικοειδής γραμμή των νεφών στον νυχτερινό ουρανό. Είναι η Έναστρη νύχτα του Βικέντιου Βαν Γκογκ. Ένας τεράστιος ανεμοστρόβιλος, μέχρι το έσχατο σημείο όπου ο ίλιγγος επέρχεται, αναπόφευκτα, όπως θα γράψει ο αδελφός του ζωγράφου, Tεό.

Εδώ, άλλοι ανεμοστρόβιλοι, άλλος ουρανός, άλλα σύννεφα. Είναι η δομή με ελάσματα του οστού. Ομοκεντρικά, όπως αποκαλύπτει το πολωτικό φως του μικροσκοπίου, περιστοιχίζουν πόρους που καθένας τους διασχίζεται από αιμοφόρα αγγεία. Οστά σε συνεχή ανάπλαση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, κίνηση μέσα μας, στο σκότος του σώματός μας, αυτά μας επιτρέπουν να κινούμαστε, να μεταφερόμαστε, να στεκόμαστε όρθιοι, μες στον άνεμο, κάτω από τ’ άστρα.

Πηγή: Universcience | Μετάφραση: Φαίδρα Σίμιτσεκ.

Για περισσότερες εικόνες επιστήμης, πληκτρoλογήστε «εικόνες επιστήμης» στο πεδίο αναζήτησης της ιστοσελίδας.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.