Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τρεις και μία εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της η Θεσσαλονίκη έχει ντυθεί γιορτινά μα σεμνά λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και έχει απλώσει τις μνήμες της. Μνήμες πολλές κι από πολλά. Ζήσανε πολλοί εδώ, και ανά τους αιώνες περάσανε πολλοί από εδώ. Κατακτητές κι απόστολοι, μοναχοί και στρατηλάτες, σεφαρδίτες και ντονμέδες, τούρκοι, ρωμηοί, γείτονες βαλκάνιοι, στρατιώτες και αντάρτες, πολιορκητές κι απελευθερωτές όλοι άφησαν το στίγμα τους.

Πρόκειται για τρεις εκθέσεις που στηρίζονται κυρίως, σε φωτογραφικό υλικό παλαιό, δυσεύρετο σε πολλές περιπτώσεις, υλικό πολύτιμο για τον πλούτο και το πολυεπίπεδο των πληροφοριών που μπορούμε να αντλήσουμε για την Θεσσαλονίκη των αρχών του εικοστού αιώνα.

Στην πανέμορφη βίλλα Καπαντζή, το ΜΙΕΤ παρουσιάζει την Δύση της Ανατολής, τίτλος που σηκώνει πολλαπλές αναγνώσεις. Ο επαναλαμβανόμενος, ξηρός, ήχος των πλήκτρων μιας παλιάς γραφομηχανής συνοδεύει αυτή την αναδρομή στο πέρασμα της ιστορίας, στο πέρασμα του αιώνα, στο διάβα των ανθρώπων που έζησαν, πέθαναν, χάθηκαν αλλά άφησαν το αποτύπωμά τους σε αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών.

Στο λιμάνι, στην Α’ αποθήκη το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης επικεντρώνει την έκθεσή του – Πέρα από την ιστορία: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τη φωτογραφία– στο διάστημα μεταξύ της απελευθέρωσης της πόλης και του Μεσοπολέμου.

Στην «Αγιορείτικη Εστία» που στεγάζεται στο κτίριο Νεδέλκου, το ‘Αγιο ‘Ορος συμβάλλει στον εορτασμό με την έκθεση Η Θεσσαλονίκη και το ‘Αγιο ‘Ορος στην ανατολή του 20ου αιώνα. Οι σπάνιες φωτογραφίες των μονών το 1860 βγαλμένες με τη μέθοδο της αλουμινοτυπίας από το εργαστήρι αγιοριτών μοναχών εντυπωσιάζουν όπως και οι πρώιμες έγχρωμες φωτογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα.

Πολύτιμες είναι και οι πληροφορίες που μας δίνουν οι φωτογραφίες της γεωγραφικής υπηρεσίας του γαλλικού στρατού στα 1916 για τη ζωή στην πόλη.

Στο νέο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής, με επιμέλεια Νίκου Καλογήρου, μια τέταρτη έκθεση έρχεται να αναδείξει το κοσμικό (μή θρησκευτικό) πρόσωπο της πόλης μέσα από την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της, δημοσίων και μη. Η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής, οι φυσικές καταστροφές, οι κλιμακούμενες ανάγκες των ανθρώπων, η ανθρωπογεωγραφία των κατοίκων και οι δραματικές αλλαγές στην σύνθεσή της, ο μεταπρατικός, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της πόλης, είναι μερικοί από τους παράγοντες που αποτυπώνονται στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός της μετά την μεγάλη πυρκαγιά του ’17, ο εκλεκτικισμός των κτιρίων του μεσοπολέμου, το συνεχώς αναμορφούμενο πρόσωπό της, τα μοντέρνα κτίρια και οι σύγχρονες οικιστικές προτάσεις συνθέτουν την εικόνα μιας σφίζουσας από ζωή πόλης.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.