Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Fablab: σύγχρονα κατασκευαστικά εργαστήρια

Το fab lab (fabrication laboratory) είναι ένα εργαστήρι μικρού μεγέθους ανοιχτό σε όλους που επιτρέπει την προσωπική ψηφιακή δημιουργία προϊόντων, τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσης. Η επιτυχία τους διεθνώς βρίσκεται στο ότι επιτρέπει στο καθένα να φτιάξει “έξυπνα αντικείμενα” (smart devices) για προσωπική ή τοπική χρήση, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς της μαζικής παραγωγής και του κόστους.

Το κόνσεπτ αναπτύχθηκε αρχικά στο ΜΙΤ. Κάθε εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από εργαλεία που ελέγχονται ψηφιακά και επιτρέπουν την κατασκευή αντικειμένων σε διάφορα μεγέθη και με διάφορα υλικά. Είχαμε αναφέρει παλαιότερα τους τρισδιάστατους υπολογιστές που βρίσκονται κατεξοχήν σ’αυτά.

Δείτε παρακάτω πως διάφοροι χρήστες των Fablab από την Καμπούλ μέχρι την Πρετόρια ορίζουν σε τρεις λέξεις τον χώρο αυτό ή την εμπειρία τους σ’ αυτά. Επισκεφθείτε επίσης και την ιστοσελίδα του AthensFablab για να πάρετε μια γεύση του τι γίνεται εδώ στην Ελλάδα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.