Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εικόνες επιστήμης (7) | O Manessier και το ψάρι

Σαν κύματα που γλιστρούν στην επιφάνεια του νερού, γραμμές τάσης διατρέχουν το ηλεκτρικό όργανο του ψαριού τορπίλλη που μπορεί να στείλει μια εκκένωση ικανή να σκοτώσει ένα άλογο. Οι καφέ γραμμές μαρτυρούν την παρουσία ενός ενζύμου. Αυτό είναι που επιτρέπει να απενεργοποιηθεί σύντομα το μόριο που απελευθερώνεται από τις νευρικές απολήξεις και ευθύνεται για την ηλεκτρική εκκένωση. Είναι αυτό το ένζυμο και είναι αυτό το μόριο που καθορίζουν την εναλλαγή σύσπασης και χαλάρωσης των μυών μας.

Εδώ ένα έργο με σινική μελάνη του καλλιτέχνη Αlfred Manessier “άμμος, lavis I”. Για τη δουλειά αυτή, που εμπνεύστηκε από τα παράκτια τοπία της Πικαρδίας λέει ο ίδιος : «τα σημάδια πάνω στην άμμο που αφήνει η θάλασσα καθώς υποχωρεί με έχουν καθυποτάξει. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο άπειρο του ρυθμού τους.

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση, άμπωτη και πλημμυρίδα, στην καρδιά της ζωής, γύρω απ’ τη ζωή, πριν τη ζωή, μετά τη ζωή. Χτύποι του κόσμου.

Πηγή: Universcience | Μετάφραση: Φαίδρα Σίμιτσεκ.

Για περισσότερες εικόνες επιστήμης, πληκτρoλογήστε «εικόνες επιστήμης» στο πεδίο αναζήτησης της ιστοσελίδας.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.