Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Shenandoah | Tom Waits και Keith Richards

To πρώτο μήνυμα που βρήκα το πρωί ανοίγοντας το ίντερνετ, ήταν από την φίλη Ήρα και με τίτλο «Η συνεργασία». Ένα λινκ που με οδήγησε στην είδηση ότι ο Tom Waits και ο Keith Richards ηχογράφησαν μαζί ένα τραγούδι! Καμιά σημασία δεν είχε για μένα αν το τραγούδι ήταν καλό ή μέτριο, καινούργιο ή διασκευή ή το γεγονός ότι είχαν ξανασυνεργαστεί πριν δυο χρόνια στο L.P. του Waits “Bad as me” ή ο,τιδήποτε άλλο. Μερικά πράγματα σ’αυτή τη ζωή είναι ιερά και ο Keith Richards κι ο Tom Waits ανήκουν σ’αυτόν τον ιερό κόσμο. Άρα μην περιμένετε να διαβάσετε τίποτα αρνητικό…

Ο τίτλος του τραγουδιού, “Shenandoah” και πρόκειται για μια παραδοσιακή αμερικάνικη μπαλλάντα, με πολλή κιθάρα, άγνωστου συνθέτη και με ρίζες κάπου στον 19ο αιώνα. Θα το συναντήσετε επίσης με τον τίτλο » Oh Shenandoah», ή «Across the Wide Missouri». Το έχουν τραγουδήσει πολλοί, πάρα πολλοί. Arlo Guthrie, Bob Dylan, Tennesse Ernie Ford, Van Morrison & Chieftains, Judy Garland, Jerry Garcia, Bing Crosby, Bryn Terfel, Richard Thompson είναι μερικοί από αυτούς που έχουν δώσει ο καθένας το δικό του χρώμα και στυλ σ’αυτό το κομμάτι. Και οι στίχοι του επίσης συναντώνται σε πολλές και διάφορες παραλλαγές.

Μια εκδοχή (μάλλον η πιο γνωστή) αφηγείται την ιστορία ενός ναυτικού που αγαπά μια Ινδιάνα, μια άλλη μιλά για κάποιους νέγρους σκλάβους που δραπέτευσαν και χάρη στον ποταμό χάθηκαν τα ίχνη τους κι άλλη μια για έναν στρατιώτη στον αμερικάνικο εμφύλιο που νοσταλγεί την πατρίδα του Virginia. Σίγουρα πάντως πρόκειται για παλιό «ποταμίσιο» τραγούδι που σιγά-σιγά υιοθετήθηκε από τους ναυτικούς. Και επίσης θεωρείται παραδοσιακό τραγούδι της Virginia.

Ο Tom και ο Keith τώρα το ηχογράφησαν για να συμπεριληφθεί στο διπλό άλμπουμ “Son of Rogue’s Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs and Chanteys “ το δεύτερο στη σειρά άλμπουμ-συλλογή του Johhny Depp με θέμα πειρατικά και θαλασσινά τραγούδια. Στο άλμπουμ συμμετέχουν πολλά γνωστά ονόματα, όπως οι Iggy Pop, M. Faithfull, Ivan Neville, Patti Smith, Angelica Huston (!), Marc Almond, Dr.John και πολλοί, πολλοί άλλοι. Το κομμάτι αργό, βασανιστικό, η κιθάρα του Keith συνοδεύει ιδανικά την φωνή του Tom Waits βραχνή, βαθειά και πιο καπνισμένη από ποτέ (σε μεριικά σημεία ακούγεται και ο Richards να τραγουδά), εύκολα φέρνει στο μυαλό μας την εικόνα του θαλασσοδαρμένου γέρο-ναυτικού, να τραγουδά ένα παλιό αγαπημένο του τραγούδι. Δεν είναι για να κάνετε κέφι βέβαια, ούτε για διασκέδαση, ούτε για να ακούσετε τρελά σόλα στην κιθάρα. Είναι για να δούμε ότι οι «παλιές καραβάνες» όπως ο Waits και ο Richards δεν κολλάνε πουθενά και μας προκαλούν ρίγη, ό,τι κι αν τραγουδήσουν.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.