Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μotion Design, μια τέχνη σε άνθιση

Τι είναι το Μotion Design (M.D.) ή αλλιώς Μotion Graphics Design;

Είναι η τέχνη του να δίνεις ζωή μέσω την κίνησης σε ένα γραφιστικό αντικείμενο.

Έτσι στατικοί τυπογραφικοί χαρακτήρες εντάσσονται στον χώρο του M.D. μόλις αποκτήσουν κίνηση. Με τον ίδιο τρόπο ζωντανεύουν απλά γραφικά στοιχεία, αποκτά ζωή μια φωτογραφία, δημιουργείται ένας καινούργιος κόσμος με βάση τις εικόνες, ένα βίντεο γίνεται σαν μια γραφιστική βάση ή τέλος ένα τρισδιάστατο περιβάλλον δημιουργείται εκ νέου.

Ποιά είναι η διαφορά του κινούμενου σχεδίου και του M.D. ; Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει μια ιστορία και πρωταγωνιστές που εκφράζονται ενώ στη δεύτερη όχι. Το Μ.D. συμβολίζει πράγματα και ανθρώπους που όμως δεν εκφράζονται.

Η τέχνη αυτή γεννήθηκε καθώς εμφανίστηκαν τα πρώτα ονόματα στις οθόνες του κινηματογράφου. Άρχισε να παίρνει μορφή την δεκαετία του ’40 με πρωτοπόρους καλλιτέχνες όπως ο Oskar Fischinger ή ο Norman McLaren. Εκπληκτική άνοδο γνώρισε την δεκαετία του ’50 χάρη σε σχεδιαστές όπως ο Saul Bass, Maurice Binder Pablo Ferro, ενώ παράλληλα την ίδια εποχή, η τηλεόραση άρχισε και αυτή να δίνει κίνηση στα λογότυπα των διαφημίσεών της και στους τίτλους της. Δεκαετίες του ’60, του ’70, του ’80 και του ’90, μια ανοδική πορεία που όμως δεν συγκρίνεται σε μέγεθος με αυτή των τελευταίων 15 ετών λόγω της ανάπτυξης του ψηφιακού κόσμου και των δυνατοτήτων του.

Το M.D. είναι πλέον παντού από τις ιστοσελίδες, τα τηλέφωνα, τις «ταμπλέτες», τις διαφημίσεις, την τηλεόραση, τους τίτλους ταινιών κ.ο.κ.. Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο.

Μάθετε γύρω από το Motion Design Project (Η.Τ.)

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.