Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια οπτική συλλογή από κιθάρες

Η αφίσσα A Visual Compendium of Guitars της Pop Chart Lab απεικονίζει τις 64 κιθάρες που συνόδευσαν τα τελευταία 75 έτη την ιστορία του rock ‘n’ roll. Το κάθε μοντέλο παρουσιάζεται λεπτομερώς -όπως καθόρισαν τα στοιχεία της έρευνας που έκαναν οι επιμελητές του έργου μέσα από παλαιά περιοδικά για μουσική, φωτογραφίες ακόμα και από πληροφορίες σε φόρουμ φανατικών της ακουστικής ή ηλεκτρικής κιθάρας- και μπορείτε να μεγενθύνετε την εικόνα σε όποιο σημείο θέλετε.

Η συλλογή ξεκινάει το 1912 με την ταπεινή δωδεκάχορδη Jumbo Stella, στην οποία έπαιζε ο μουσικός του folk and blues Lead Belly

και ακολουθεί αυτή του Django Reinhardt, του Buddy Holly, του περιβόητου Keith Richards των Rolling Stones, του Bruce Springsteen, του John Lennon, του Jimmy Hendrix, του Paul McCartney κ.ο.κ.. Η ιστορία μιας εξέλιξης που παίρνει καμμιά φορά πρωτότυπες εκφράσεις όπως μαρτυρεί η κιθάρα «που σκωτώνει τους φασίστες» του Woody Guthrie (1945),

η γούνινη ηλεκτρική του Billy Gilbons (ZZ Top), αυτή σαν τσεκούρι του Gene Simmons των Kiss (1981), η «σιαμέζικη» διπλή Gibson του Jimmy Page (Led Zeppelin, 1971) ή ακόμα η ανύπαρκτη του Bill and Ted Wild Atallyns (1989)!

Όλες αποτελούν μια έκφραση της υπερβολής του rock-and-roll και το σημάδι της ανάτασης που μας πρόσφεραν τόσα και τόσα μουσικά κομμάτια!

Η.Τ.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Μίνα Καραγιάννη

  Αφορμή για έρευνα στο γνωστικό πεδίο της Marlykon.

  Περιμένουμε τεκμηριωμένα τα εξής: ποιος, ποια εποχή, υπό ποιες κοινωνικές συνθήκες και τι μηνύματα ήθελε να περάσει ο κάθε καλλιτέχνης.

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Σωστά. Περιμένουμε την αντίδρασή της για το συγκεκριμένο και μια πληρέστατη μελλοντική έρευνα :-).
   Πάντως μια μια κοίταξα τις κιθάρες αυτές καθώς δεν είχα ποτέ προσέξει ότι αποτελούν επίσης υπογραφή του καλλιτέχνη.

 • Μαρία Λύγκρη

  Μάλιστα…Ωραιότατα! Το μήνυμα ελήφθη…Μίνα, όμως τί να πρωτοπεί κανείς για όλους αυτούς. Αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
  Και πρέπει να βρούμε και την αφίσσα, βεβαίως!

 • Μίνα Καραγιάννη

  Καλημέρα σας,

  1. Την αφίσα, εκτιμώ, ότι μπορεί να τη βρει η Φαίδρα.
  2. Εσύ θα κρίνεις που θα εστιάσεις.
  Η δισκοθήκη σου είναι μετά του Πετρίδη σε όγκο, και τα μελωδικά συρτάρια του μυαλού σου είναι γεμάτα.
  Καλή επιτυχία

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Καλημέρα σας. Η αφίσσα είναι προς διαδικτυακή αγορά. Επισκεφθείτε τον υπερσύνδεσμο και θα την βρείτε. Αλλά με scroll βλέπεις ότι θες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.