Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ψηλαφώντας το αόρατο… του ματιού

 Είναι μάτια που δέχονται το φως και άλλα που το δίνουν,
Πωλ Κλωντέλ.

Μάτια. Προστατεύονται από τα βλέφαρα. Καθώς τα ανοιγοκλείνουμε η επιφάνειά τους επικαλύπτεται από μια λεπτή στρώση υγρασίας- τα δάκρυα. Η ίριδα -αυτός ο χρωματισμένος δακτύλιος – είναι εκεί, ένας μυς που συσπάται σαν το διάφραγμα του φακού της φωτογραφικής μηχανής και ρυθμίζει ανάλογα πόσο φως θα μπει μέσα στην κεντρική οπή, την κόρη, αυτή τη μαύρη τρύπα που χαίνει στη μέση.

Το φως αφού περάσει από το φακό, αόρατος καθώς διαφανές, θα εισχωρήσει για να φτάσει στο βάθος του ματιού στον εσωτερικό αμφιβληστροειδή χιτώνα: ένα λεπτό στρώμα αποτελούμενο κυρίως από δυο τύπους φωτοευαίσθητων κυττάρων -τα ραβδιά και τα κωνία. Τα ραβδιά, με την μακροσκελή τους δομή, ευθύνονται για την όραση κάτω από χαμηλό φως. Τη νύχτα, χάρη σε αυτά μπορούμε ακόμα να διακρίνουμε το περίγραμμα αλλά όχι τα χρώματα των πραγμάτων.

Οι φωτογραφίες είναι του Sulen Manvelyan

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.