Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η εξέγερση της Βαρσοβίας και τα πίξελ

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πρωτοποριακές και φρέσκες λύσεις στην εξερεύνηση και την αφήγηση της Ιστορίας. Είχαμε παρουσιάσει το παράδειγμα της διαδικτυακής πρωτοβουλίας που ζωντανεύει την Μαρί Κιουρί, ή αυτής της Google που αφορά στην παγκόσμια ιστορία.

Μάθαμε πρόσφατα για μια τιτάνια προσπάθεια αναπαράστασης που χρηματοδότησε το Μουσείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας (Warsaw Rising Museum) η οποία φέρνει στο φως -μέσα από μια ταινία τρισδιάστατη- την καταστροφή της Βαρσοβίας το 1945 μετά την πάταξη της εξέγερσής της. Ένα απίστευτο γεγονός, άσχετο με την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας, οι λεπτομέρειες του οποίου είναι τραγικές.

Εν συντομία, λόγω της προόδου του Κόκκινου Στρατού που ετοιμάζεται να απελευθερώσει την Πολωνία από τους Γερμανούς, οι κάτοικοι της Βαρσοβίας οργάνωσαν μια εξέγερση. Επιδιώκουν να τρέψουν τις γερμανικές δυνάμεις σε φυγή και να πετύχουν την απελευθέρωση της πόλης τους πριν από την άφιξη του σοβιετικού στρατού έτσι ώστε η περιοχή να μην είναι υπό την άμεση σοβιετική εξουσία μεταπολεμικά. Η πρωτοβουλία ξεκινάει σχετικά καλά για τους Πολωνούς αντάρτες που καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά στην πόλη αλλά γρήγορα εγκλωβίζονται.

Οι Πολωνοί αντάρτες αφήνονται χωρίς υποστήριξη από τους Σοβιετικούς που δεν είναι μακριά, και με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών και των Βρετανών. Ο Στάλιν θέλει να αποτύχει η εξέγερση ώστε ο έλεγχος της Πολωνίας από την Σοβιετική Ένωση, μετά την επικείμενη υποχώρηση των Γερμανών, να είναι απόλυτος. Μετά από δυο μήνες μαχών η εξέγερση πατάσσεται πλήρως και η πόλη καταστρέφεται.

Σε δυο μήνες, πάνω από 16 000 Πολωνοί αντιστασιακοί έχασαν την ζωή τους και 6.000 από αυτούς τραυματίστηκαν. Επιπλέον, 150.000 με 200.000 άμαχοι σκοτώθηκαν, κυρίως λόγω μαζικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν από στρατιώτες της γερμανικής πλευράς.

Κατά τις οδομαχίες το 25% των κτιρίων της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης, οι Γερμανοί ισοπέδωσαν και ένα επιπλέον 35% της πόλης, τετράγωνο προς τετράγωνο. Αν υπολογίσει κανείς και τις καταστροφές που είχαν προηγηθεί των γεγονότων και ιδιαίτερα κατά την εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, το 1943, συνολικά πάνω από το 85% της πόλης βρίσκεται κατεστραμμένη τον Ιανουάριο του 1945, όταν οι σοβιετικοί εισέρχονται τελικά στην πόλη.

Οι επιζώντες κατά μεγάλο μέρος στέλνονται στα σοβιετικά στρατόπεδα, τα γκουλάγκ.

Οι γραφίστες του στούντιο Platige Image που ανέλαβαν το έργο ξεκίνησαν από έναν χάρτη βάσει του οποίου κάθε διαθέσιμη φωτογραφία από αρχεία – όπως χιλιάδες μεταπολεμικές φωτογραφίες εκ των οποίων 600 εναέριες λήψεις των σοβιετικών- τοποθετήθηκε για να συνεισφέρει σε μια εικονική σύνθεση που έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην αναπαράσταση του ghetto της Βαρσοβίας αλλά και στην σωστή απόδοση των χαρακτηριστικών κτηρίων, των χρωμάτων της πόλης και του ποσοστού κάλυψής της από τα δέντρα.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση της ταινίας με το ακόλουθο trailer.

ή εδώ

Για περισσότερες εικόνες πηγαίνετε εδώ

Πηγή 

Σχολιάστε το άρθρο

    • Φαίδρα Σίμιτσεκ

      Άσ’τα να πάνε. Αυτά τα νούμερα δεν χώρουν στο μυαλό.
      Είδες τι πρωτοποριακά πράγματα κάνουν οι Πολωνοί στο χώρο των εικονικών μουσείων; Αυτό της Κιουρί μου άρεσε πάρα πολύ και είχα μπει στο παιχνίδι να κάνω ερωτήσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.