Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μπίγκο! ή Χίλιοι λόγοι για να διαβάσετε ένα βιβλίο

Το διαδίκτυο έχει φέρει νέες συνήθειες στους βιβλιόφιλους και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί, όπως φαίνεται, στον Καναδά. Σίγουρα, την ανάγνωση ευνοεί ο κρύος καιρός και τα πολλά χιόνια που κρατάνε τον κόσμο μέσα στο σπίτι. Για την καινούρια χρονιά, ένας εκδοτικός οίκος του Καναδά, σκέφτηκε να διοργανώσει ένα αναγνωστικό μπίνγκο ώστε να παροτρύνει και άλλους ανθρώπους να στραφούν προς το διάβασμα. Έτσι, τους προτρέπει να διαβάσουν βιβλία διαφόρων κατηγοριών. Μπορείτε και εσείς να κάνετε το ίδιο, επιλέγοντας:

-ένα βιβλίο που διαλέξατε χάρη στο εξώφυλλό του

-ένα βιβλίο που είδατε να διαβάζει κάποιος άλλος

-ένα βιβλίο που θα σας βοηθήσει στην καριέρα σας

-ένα βιβλίο για το οποίο ακούσατε στην τηλεόραση

-ένα βιβλίο που είχε ένα ζώο στο εξώφυλλο

-ένα βιβλίο από δανειστική βιβλιοθήκη

-ένα βιβλίο από είδος που δεν διαβάζετε συνήθως

-ένα βιβλίο που κέρδισε κάποιο βραβείο

-ένα βιβλίο που σας σύστησε ο βιβλιοπώλης σας

-ένα βιβλίο εφηβικό

-ένα βιβλίο που μαζεύει σκόνη στα ράφια σας εδώ και πέντε χρόνια

-ένα βιβλίο που σας πρότεινε κάποιος

-ένα βιβλίο με πολύ ωραία αρχή

-ένα βιβλίο γραμμένο από κάποιον διάσημο

-ένα βιβλίο με περισσότερες από 400 σελίδες

-ένα βιβλίο με ποιήματα

-ένα βιβλίο για το οποίο ακούσατε στο ραδιόφωνο

-ένα βιβλίο με φωτογραφίες

-ένα βιβλίο που σας σύστησε ένας μπάρμαν

-ένα βιβλίο που προτείνει κάποιος διάσημος

-ένα βιβλίο από έναν Καναδό (εδώ αντικαταστήστε με Έλληνα) συγγραφέα

-ένα βιβλίο που έπρεπε να είχατε διαβάσει στο σχολείο

-ένα βιβλίο που θα είχατε επιλέξει στην εφηβεία

-ένα βιβλίο που «όλοι» εκτός από εσάς έχουν διαβάσει

Σχολιάστε το άρθρο

 • ΜΙνα Καραγιάννη

  Διάβαζα τελευταία, ότι με το να διαβάζουμε κλασικούς συγγραφείς οξύνεται ο νους μας.
  Αρα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και αυτό.

 • Μίνα Καραγιάννη

  Για του σχολίου μου το αληθές:
  «Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ στη Βρετανία, η κλασική λογοτεχνία και η ποίηση μπορούν να… γυμνάσουν το μυαλό μας, να βελτιώσουν τη μνήμη, αλλά και να μας κάνουν πιο έξυπνους. Πώς γίνεται αυτό;
  Οι ειδικοί υπέβαλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία μια ομάδα εθελοντών την ώρα που διάβαζαν αποσπάσματα από ορισμένα εμβληματικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας (ανάμεσά τους και θεατρικά του Σαίξπηρ). Στη συνέχεια τους έδωσαν τα ίδια κείμενα σε σύγχρονη απόδοση και κατέγραψαν πάλι την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
  Αυτό που παρατήρησαν είναι ενδεικτικό: η απαιτητική πρόζα και ο περίτεχνος, συχνά περίπλοκος ποιητικός λόγος, επιτάχυναν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη, ωστόσο, με την πιο απλοϊκή μοντέρνα γλώσσα. Οι επιστήμονες, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που οι αναγνώστες συναντούσαν στο κείμενο μια λιγότερο συνηθισμένη λέξη, μια πρωτότυπη έκφραση, καθώς και κάποια πιο δύσκολα σημεία σε επίπεδο πλοκής, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους ανέπτυσσαν μεγάλη κινητικότητα.
  Στην περίπτωση της ποίησης, δε, παρατηρήθηκε ακόμα πιο έντονη δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο, περιοχή που σχετίζεται με τη λεγόμενη αυτοβιογραφική μνήμη. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο αναγνώστης ανακαλεί μνήμες που αφορούν προσωπικά βιώματα με αφορμή όσα διαβάζει. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα βιβλία μπορεί τελικά να είναι πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι τα αντίστοιχα εγχειρίδια αυτοβοήθειας. Όπως εξηγεί ο ερευνητής Φίλιπ Ντέιβις, «η παρούσα μελέτη δείχνει πως τα αριστουργηματικά λογοτεχνικά έργα μπορούν να γεννήσουν συλλογισμούς, να διαμορφώσουν τον τρόπο σκέψης και να δημιουργήσουν συνδέσμους ανάμεσα σε βιώματα και εμπειρίες, σε άτομα όλων των ηλικιών».

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Το πιστεύω, Μίνα. Είναι απαιτητικά τα κείμενα των κλασσικών αλλά και με έννοιες διαχρονικές που αν βάλουμε το μυαλό μας να προσπαθήσει, θα τις κατανοήσουμε τελικά. Εδώ και πολύ καιρό θέλω να διαβάσω την Οδύσσεια που την είχαμε κάνει μόνο αποσπασματικά και νομίζω από μετάφραση, στο σχολείο.

  https://peopleandideas.gr/2011/05/30/reading-4/
  Εδώ στα σχόλια είχαμε κάνει μια σχετική συζήτηση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.