Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Στα ίχνη του … Amotz Zahavi | Η αρχή του χαντικάπ (1)

gazelle-body-language

Γύρω στο 1975, ένα ισραηλινός ερευνητής ο Αmotz Zahavi εισήγαγε την “αρχή του χαντικάπ”. Πρόκειται για μια έννοια που εξηγεί την εξέλιξη των σημάτων επικοινωνίας στο ζωικό βασίλειο. Η ιδέα είναι ότι ένα σήμα είναι αξιόπιστο για τον παραλήπτη του εάν και εφ’όσον έχει κάποιο κόστος για τον πομπό της. Είναι το κόστος αυτού του σήματος που εγγυάται την αξία του.

Ας πάρουμε μια ομάδα από αντιλόπες που μόλις ανίχνευσαν την παρουσία ενός λιονταριού στα περίχωρα. Αντί να το βάλουν στα πόδια , οι αντιλόπες αντιδρούν και αρχίζουν να αναπηδούν με ακροβατικά άλματα. Ο Αmotz Zahavi ερμηνεύει αυτήν τη συμπεριφορά σαν αξιόπιστα σήματα τα οποία οι θηρευτές εμπιστεύονται. Είναι ανώφελο να κυνηγήσουν τα μέλη της αγέλης που πηδούν ψηλότερα γιατί η συμπεριφορά αυτή δηλώνει με αξιόπιστο τρόπο την μεγάλη φυσική τους ικανότητα και την αντοχή τους.

Η “αρχή του χαντικάπ” έχει αναφερθεί επίσης για να εξηγήσει την εξέλιξη των σεξουαλικών χαρακτηριστικών, κάτι παράλογο σε πολλές περιπτώσεις, όπως είναι η ουρά στα αρσενικά παγώνια και που αποτελεί ένα βάρος που μόνο τα πιο δυνατά αρσενικά μπορούν να αντέξουν. Ένα παγώνι με ασθενική κράση που θα έφερε ένα τέτοιο στόλισμα θα μείωνε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του.

Peacock_tail_melbourne_zoo

Έτσι και τα κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα των φτερών ορισμένων πτηνών δείχνουν να λειτουργούν σαν βάρος. Όμως αυτά τα χρώματα προέρχονται από ιδιαίτερες χρωστικές -τα καροτενοειδή- που λαμβάνουν τα ζώα μόνο από την τροφή τους και που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διέγερση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Ένα αρσενικό που θα φέρει λαμπρά χρώματα στο πτέρωμά του, θα πρέπει να έχει καλή υγεία αλλιώς θα ήταν προτιμότερο να αξιοποιεί τα καροτενοειδή του για την άμυνα του οργανισμού του. Ένα θηλυκό που θα επιλέξει ένα αρσενικό με βάση αυτά τα έντονα χρώματα έχει όλες τις πιθανότητες να επιλέξει ένα αρσενικό με καλή υγεία.

Τι συμπεραίνουμε ; Συμπεριφορές ή φυσικά χαρακτηριστικά που φαίνονται επισφαλή από την άποψη της επιβίωσης του ατόμου είναι αντιθέτως εξελικτικό προνόμιο αν καταλάβουμε τον κύριο ρόλο τους: σηματοδοτούν την αξία του ατόμου στο θηρευτή ή στο υποψήφιο σεξουαλικό ταίρι.

Πηγή: Universciences

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.