Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η ζωή και η λογοτεχνία

life-and-literature

Με ποιά θέματα καταπιάνεται η λογοτεχνία; Σύμφωνα με τον νικητή του βραβείου Booker 2011, Άγγλο συγγραφέα Julian Barnes, όπως τα απαριθμεί στο βιβλίο του The sense of an ending, είναι τα εξής:

Αγάπη, σεξ, ηθική, φιλία, ευτυχία, βάσανα, προδοσία, μοιχεία, καλωσύνη και κακία, ήρωες και κακοί, ενοχή και αθωότητα, φιλοδοξία, δύναμη, δικαιοσύνη, επανάσταση, πόλεμος, πατέρες και γιοί, μητέρες και κόρες, το άτομο ενάντια στην κοινωνία, επιτυχία και αποτυχία, φόνος, αυτοκτονία, θάνατος, Θεός.

Παρέλειψε τίποτα; Ίσως τις ταξιδιωτικές περιπέτειες, αν φέρουμε στο νου μας την Οδύσσεια, τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ, τον Ροβινσώνα Κρούσο. Ίσως το ψέμα αν θυμηθούμε τις Περιπέτειες του Βαρώνου Μυγχάουζεν. Ή διαφορετικά τις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις.

Όσο για τις κατηγορίες που αναφέρει, μας παραπέμπουν απ’ευθείας και σε κάποιους τίτλους όπως Πόλεμος και ειρήνη του Τολστόη, Πατέρες και γιοί του Τουργκένιεφ, Σύζυγοι και κόρες της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ και ούτω καθ’εξής.

Το σύντομο μυθιστόρημα του Barnes The sense of an ending, χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αν και μοιάζει υποτονική, κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. Περισσότερα έχει γράψει σε παρουσίασή της η Αναγνώστρια.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

  • The sense of an ending: ένα πολύ καλό βιβλίο που διερευνά το ζήτημα της μνήμης και το πόσο υποκειμενικό πράγμα είναι η αλήθεια. Οι παλιές αμαρτίες στοιχειώνουν τον αφηγητή και κάνουν τον αναγνώστη ν’αναρωτηθεί αν κάποιες πράξεις που κι ο ίδιος έκανε στο παρελθόν, μπορεί να στιγμάτισαν και να επηρέασαν αρνητικά την ζωή άλλων ανθρώπων.

  • Pingback: 12 μήνες 24 βιβλία — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.