Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πρωινό σε καφενείο: ένα ποίημα και ένας πίνακας

Hopper_Sunlight_1958 _Υale

Διαβάσαμε  στο ενδιαφέρον μπλογκ της Άννας Αγγελοπούλου ένα κείμενο που συνδυάζει ένα ποίημα του Μιχάλη Γκανά με έναν πίνακα του Edward Hopper, έναν ζωγράφο που έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν.

Είναι ένα ηλιόλουστο πρωινό. Σκέφτομαι το ολιγόστιχο με ολιγοσύλλαβους στίχους ποίημα του Μιχάλη Γκανά και θυμάμαι έναν πίνακα του Αμερικανού Edward Hopper που θα ήθελα να δω από κοντά. Μία φευγαλέα στιγμή σ᾽ένα καφενείο όπου η πραγματικότητα συνυφαίνεται με το όνειρο.

Άραγε, πόσες «κρυφές» ιστορίες αφηγούνται το ποίημα και ο πίνακας;

Πρωινό σε καφενείο της οδού Σόλωνος

Τα τασάκια
τα πιατάκια
τα φλιτζάνια
αναλήφθηκαν
τα πήρε η άχνα του καφέ.
Σωριάστηκαν με πάταγο
στον ουρανό.

Μιχάλης Γκανάς
(Μιχάλης Γκανάς, Τα μικρά, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2000, σ. 45.)

Σχολιάστε το άρθρο

  • Γεράσιμος Μηνάς

    Στο έγχρωμο πεδίο του πίνακα, θα έβαζα την λέξη: αυτοσεβασμός.

    Ο οποίος, αυτοσεβασμός, απειλείται πάντοτε, από το μαυρογκρί των αδυναμιών: επειδή οι αληθινοί άνθρωποι, έχουν αδυναμίες. Τις οποίες, αδυναμίες, αρνήθηκε να λύσει, όπως πρέπει, η ζωή. Επειδή υφίστανται και αυτοί οι άνθρωποι (τους οποίους, η μοναχική καθημερινότητα, τους οδήγησε να χαραμίσουν την ζωή τους, παρά να έχουν κάτι να θυμούνται, χαρούμενο). Κι αν δεχόμαστε στα βιβλία ή σε κάτι, βαπτισμένες κουλτουριάρηκες ταινίες, ανάλογης ταυτότητας, ήρωες/ανθρώπινους χαρακτήρες, αρνούματε μετα βδελυγμίας, να γνωρίζουμε πως υπάρχουν, πραγματικά.

    Ίσως, κάποιο άτομο/συγγραφέας, κάποτε, να έπρεπε να συγγράψει ένα βιβλίο, για κάποιες, μοναδικές, 4 ημέρες, πνευματικής ωριμότητας, σε μια σαραντάχρονη διάρκεια, ζωής.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.