Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η μοναχή του Ντιντερό έχει ακόμα κάτι να μας πει;

anna_karina_la_religieuse

Κάναμε εδώ αναφορά στο μυθιστόρημα του διαφωτιστή Ντιντερό «Η μοναχή», που γράφτηκε το 1760 και εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, κατ’αρχήν στη Γερμανία το 1792 και στη συνέχεια στη Γαλλία το 1796. «Η μοναχή» είχε γίνει ταινία το 1966 και είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ των Καννών. Η γαλλική λογοκρισία είχε τότε λογοκρίνει το έργο σε σκηνοθεσία Jacques Rivette με πρωταγωνίστρια την Anna Karina.

Σήμερα το μυθιστόρημα γίνεται και πάλι ταινία σε σκηνοθεσία Guillaume Nicloux με τις Pauline Etienne, Isabelle Huppert και Louise Bourgoin στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Είναι αξιοσημείωτο πώς ορισμένα κλασσικά έργα δεν φεύγουν ποτέ από το προσκήνιο.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.