Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Όλος ο κόκκινος πλανήτης σε μια δισδιάστατη εικόνα

mars_by_ESA

O δορυφόρος  Mars Express έχει περιστραφεί γύρω από τον πλανήτη Άρη πάνω από 10.000 φορές από το 2003 που μπήκε σε τροχιά. Στα 10 χρόνια που μεσολάβησαν υπηρετεί πολλαπλούς επιστημονικούς στόχους όπως είναι η χαρτογράφηση με μεγάλη ευκρίνεια (10 ή 20 μέτρα ανά πίξελ) του εδάφους, η ανίχνευση της σύστασης του εδάφους, της ατμόσφαιρας, της υπόγειας δομής κ.τ.λ.. Έχουν δημοσιευθεί πάνω από 2 500 λήψεις εδάφους, μερικές από τις οποίες αποδεικνύουν την ύπαρξη νερού όταν ο πλανήτης ήταν σε νηπιακό στάδιο δηλαδή 3 800 εκατομμύρια χρόνια πριν. Όλες οι φωτογραφίες δείχνουν πάντως ενδιαφέρουσες γεωγραφικές λεπτομέρειες όπως είναι ο κρατήρας του υφαιστείου Olympus Mons που είναι το ψηλότερο στο ηλιακό σύστημά μας ή η χαράδρα του Valles Marineris, που βυθίζεται 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Άρη και αποτελεί τη μεγαλύτερη χαράδρα του ηλιακού συστήματός μας.

Mars_Express_mosaic

Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) που υποστηρίζει την αποστολή, δημοσίευσε ως φωτογραφία της εβδομάδας έναν σχεδόν πλήρη φωτογραφικό χάρτη του πλανήτη, που αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες συραμμένες μεταξύ τους. Πάνω από τα μισά πίξελ του χάρτη αντιστοιχούν σε 20 μέτρα επιφάνειας ή ακόμα λιγότερο (δηλαδή μεγαλύτερη ανάλυση). Η φωτογραφία δεν έχει μεγάλη εκπαιδευτική αξία όπως παρουσιάζεται καθώς οι δυνατότητες μεγέθυνσης είναι περιορισμένες αλλά μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες που την συνοδεύουν. Η θολότητα που διακρίνεται στα άκρα προέρχεται από την ευθυγράμμιση με τους ισημερινούς του Άρη με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι λίγο παραμορφωμένη.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.