Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

O Hubert Duprat και τα ζωντανά γλυπτά του

Duprat_2

O αυτοδίδακτος και πολυπράγμων καλλιτέχνης Hubert Duprat ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εμπνευσμένος από τις εργασίες του εντομολόγου J.-H. Fabre δημιούργησε αυτοαναπτυσσόμενα μικρογλυπτά χρησιμοποιώντας τις προνύμφες των εντόμων Trichoptera: έχουν την ιδιαιτερότητα να φτιάχνουν ένα προστατευτικό κουκούλι σαν θήκη με τα μικροαντικείμενα που βρίσκουν γύρω τους όπως ξυλαράκια, πετραδάκια, άμμο, κομματάκια ζωντανών ή νεκρών φύλλων κ. λ. π. και να τα ενώνουν με τις εκκρίσεις μεταξιού.

Duprat_1

Αφαιρώντας τις προνύμφες από το κουκούλι που έχουν χτίσει στο φυσικό του περιβάλλον, τις τοποθέτησε μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ενυδρείο βάζοντας στη διάθεσή τους μικρά πολύτιμα κομμάτια από χρυσό, μικρές πέρλες ακόμα και μικρούς πολύτιμους λίθους. Κατεύθυνε προσεκτικά την κατασκευή των θηκών ρυθμίζοντας την προσφορά ή ακόμα προκαλώντας τραυματισμούς στη θήκη ώστε η επιδιόρθωση που θα κάνει το έντομο να δώσει μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική πινελιά.

Duprat_3

duprat_4

Ο Hubert Duprat κατέθεσε πατέντα για τη διαδικασία αυτή ελπίζοντας πως τα αντικείμενα του θα προσήλκυαν το ενδιαφέρον των κοσμηματοπωλών. Η ιδέα δεν βρήκε ανταπόκριση ως κόσμημα αλλά προκαλεί μέχρι σήμερα ζωηρό ενδιαφέρον στον κόσμο της τέχνης αλλά και ως προϊόν επιστημονικού πειράματος. Διαβάστε αν θέλετε μια συνέντευξή του καλλιτέχνη εδώ με περαιτέρω ενδιαφέρουσες πτυχές της δουλειάς του.

Πηγή via A.R.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.