Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο ποιητής Αλέξανδρος Μάτσας

alexandros_matsas

Είχαν περάσει μερικοί μήνες από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Το 1967. Η καινούργια σχολική χρονιά είχε μόλις αρχίσει όταν μια μέρα έφτασε στη τάξη μας μια καινούργια μαθήτρια- από την Αμερική- μας είπε.

Την καινούργια συμμαθήτρια την αγαπήσαμε πολύ, δεθήκαμε με φιλία ζωής, την ιστορία του διπλωμάτη πατέρα της όμως, λόγω ηλικίας, την μάθαμε μετά όταν μεγαλώνοντας ευαισθητοποιηθήκαμε πολιτικά. Ο πατέρας της Ρωξάνης Μάτσα, πρέσβης της Ελλάδος στην Αμερική από το 1962, διπλωμάτης καριέρας από το 1934, σε πόστα νευραλγικά, μετά την εγκαθίδρυση του δικτατορικού καθεστώτος επέλεξε για λόγους ευνόητους να παραιτηθεί από την υπηρεσία του στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1967. Ο Αλέξανδρος Μάτσας πέθανε στην Αθήνα δυο χρόνια μετά.

Την ποιητική πλευρά του πατέρα της όμως, χρειάστηκαν χρόνια πολλά για να την ανακαλύψουμε. Χρειάστηκε να περάσουμε από τις εκκωφαντικές φωνές στους μυστικούς ψιθύρους, στη μουσικότητα των λέξεων και στο διάφανο φως του καλοκαιριού, στα αόρατα νήματα που μας δένουν με την ιστορική συνείδησή μας, με το λευκό των αγαλμάτων, με τα σώματά μας τυλιγμένα στην εκκωφαντική σιγή του μεσημεριού.

Χρειάστηκε νά’ρθει ο Καιρός.

«Ο Δύτης» (απαγγέλει ο ποιητής)

Scanal4

Ο Αλέξανδρος Μάτσας ανήκει στους νεωτεριστές ποιητές του Μεσοπολέμου, με έργο που διακρίνεται για την ακρίβεια της γλώσσας, τον λυρισμό του, τη δύναμη των εικόνων, τον στοχασμό του και αυτή την ελληνικότητα που συναντάμε και στο έργο του, επίσης διπλωμάτη, Γ. Σεφέρη. Εγραψε επίσης θεατρικά, τις τραγωδίες Κλυταιμνήστρα, Ιοκάστη και Κροίσος για τα οποία και έλαβε και το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου.

Στις 4 Μαρτίου το Μέγαρο Μουσικής τιμώντας τον ποιητή παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.