Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Σπειροειδής προβλήτα από τον Robert Smithson

spiral_jetty_2

Ο Αμερικάνος γλύπτης Robert Smithson (2 Ιανουαρίου, 1938–20 Ιουλίου, 1973) είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της λεγόμενης «Land Art» (Τέχνη στη Γη) που θέλει την τέχνη να μην είναι μόνο μέσα στα μουσεία ή στις γκαλερί αλλά στη φύση.

Τον Απρίλιο του 1970, μέσα σε 6 μέρες, δημιούργησε με λάσπη, αλάτι, κρύσταλλα, βασάλτη, 6.500 τόνους βράχων και νερό αυτή την 460μ. μήκους και 4,6μ. φάρδους σπειροειδή προβλήτα. Ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του, Nancy Holt, έφτιαξαν στη συνέχεια και μια ταινία (Spiral Jetty) διάρκειας 32 λεπτών όπου δείχνουν πως το κατασκεύασε συνδυάζοντας την αγάπη του για τη ζωγραφική, γλυπτική, γεωλογία, παλαιοντολογία, αστρονομία, μυθολογία και σινεμά. Επέλεξε το συγκεκριμένο μέρος καθώς τα νερά της λίμνης έχουν αυτό το όμορφο κόκκινο, ροζ χρώμα εξαιτίας βακτηρίων και φυκιών.

spiral_jetty_1

Η προβλήτα δημιουργήθηκε όχι για πρακτικούς αλλά για καθαρά καλλιτεχνικούς λόγους σε μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από την αμφισβήτηση. Άλλωστε το συγκεκριμένο σχήμα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αμέτρητους καλλιτέχνες και όχι μόνο. Είναι ένα σχήμα που υπάρχει στη φύση και στα μαθηματικά με τη λεγόμενη χρυσή τομή και συμβολίζεται με το γράμμα Φ προς τιμήν του Έλληνα γλύπτη, ζωγράφου και αρχιτέκτονα Φειδία.

Ο καλλιτέχνης τρία χρόνια μετά την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου του πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Τέξας. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το δημιούργημα του παραμένει άθικτο στο χρόνο παρά τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το χρώμα από μαύρο και ροζ σε άσπρο λόγω του αλατιού της λίμνης. Αν θέλετε να το δείτε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τη βορειανατολική ακτή της λίμνης Great Salt Lake στη Γιούτα (Utah) στις ΗΠΑ. Προσοχή, το μέρος είναι προσβάσιμο μόνο όταν η στάθμη νερού έχει φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.