Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο Καβάφης στα καταλανικά

LLUIS_LLACH

Ο Καταλανός συνθέτης και τραγουδιστής Lluís Llach (προφέρεται Λιούις Λιάκ) μελοποίησε την Ιθάκη του Καβάφη και την τραγούδησε στη γλώσσα του. Ο δίσκος που κυκλοφόρησε το 1975 σημείωσε μεγάλη επιτυχία για την εποχή και πουλήθηκε σε 150 χιλιάδες αντίτυπα.

Ο Lluís Llach γεννήθηκε το 1948 στην Χιρόνα και είναι αυτοδίδακτος κιθαρίστας ενώ παίζει και πιάνο. Οι συνθέσεις του είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους και έχουν επιρροές από πολλά είδη της μουσικής. Η φωνή του είναι κλασσικού βαρυτόνου ενώ οι στίχοι του αναφέρονται σε φιλοσοφικά και πολιτικά θέματα. Εκτός από το να γράφει δικούς του στίχους, μελοποιεί, όπως στην περίπτωση του Καβάφη, και στίχους γνωστών ποιητών.

Ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια με τίτλο L’ estaca γράφτηκε το 1968 και έγινε ύμνος των Καταλανών κατά της δικτατορίας του Φράνκο ενώ αργότερα έγινε επίσης ύμνος του περίφημου πολωνικού συνδικάτου της Αλληλεγγύης.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Συγκινητική η ανταπόκριση του ακροατηρίου στην Ιθάκη του Καβάφη όπως και η υπενθύμιση της Αλληλεγγύης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.